Председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на дискусия при националния омбудсман Мая Манолова: НУЖНО Е ДА СЕ ПРИЕМЕ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

“Медицинските сестри намаляват всеки ден. През годините бяха направени груби грешки, които рефлектираха върху съсловието. От 20 години предупреждаваме какво ще стане, ако не се вземат мерки. В крайна сметка от  55 000 медицинските сестри през 1993 г. днес те наброяват 25 715, от които 3500 са в пенсионна възраст”, алармира за пореден път председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на обществена дискусия, организирана от националния омбудсман Мая Манолова. Форумът се проведе на 23.05.2018 г. в конферентната зала на институцията.
“Медицински сестри не искат да работят за минимална работна заплата от 510 лева, затова продължават да заминават в чужбина. Там са далеч по-добре платени, трудът им е ценен и се радват на голямо уважение”, изтъкна Милка Василева и допълни, че България е единствената страна в ЕС, в която лекарите са повече от медицинските сестри. Затова са нужни спешни мерки за спасяване на съсловието, които могат да се случат с политически консенсус и приемане на Национална стратегия за професионалистите по здравни грижи.
Председателят на БАПЗГ припомни, че още при старта на здравната реформа у нас са унищожени патронажните сестрински и акушерски грижи, които би трябвало да се възстановят, защото обществото има нужда от тях. Милка Василева обясни, че съществува законодателна база за създаването на Интегрирани центрове за социални и здравни услуги, но не е осигурено финансиране за тяхната дейност и на практика те не могат да работят. “Груба грешка беше и премахването на женските и детските консултации”, изтъкна още Милка Василева. Тя подчерта, че системата се крепи на факта, че медицинските сестри работят на две и повече места. “При това натоварване няма как да се спазва Кодексът на труда. Това е обществена тайна, но нищо не се прави, защото в противен случай системата ще рухне”, обясни председателят на БАПЗГ и предупреди: “Здравеопазването е част от националната сигурност и ако не се вземат мерки, когато лекарите оперират няма да има кой да се грижи за пациентите! Ако не се вземат спешни мерки за спасяване на съсловието отказваме да носим вина за това, че българските граждани не получават качествени здравни грижи.”
“От 20 години говорим едно и също. 20 министри се смениха и нищо не се е променило”, изтъкна от своя страна проф. Станка Маркова, почетен председател на БАПЗГ и главен редактор на сп. “Здравни грижи”.  Тя изказа несъгласието си, че лечебните заведения у нас са регистрирани като търговски дружества, а в същото време трудът на медиците все още не е остойностен.
В дискусията участие взеха и парламентарният секретар на БАПЗГ Мария Балевска и председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ Петя Недкова.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев настоя за остойностяване на медицинския труд, електронизация на търговете за лекарства и медицински изделия и въвеждане на електронна здравна карта, преработване на медицинските стандарти на Националната здравна карта, която трябва да се съгласува със съсловните организации.
Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова настоя НЗОК за увеличи бюджета за първичната и специализираната извънболнична помощ, а държавата да отделя 6% от БВП за здравеопазване. Д-р Павлова алармира, че 80% от лечебните заведения в СИМП имат неразплатени задължения, а едва в 4% от тях се осъществяват амбулаторни дейности, които иначе се извършват в болниците.
За по-добро финансиране на медицинските дейности и реформиране на системата се обяви и председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.
Националният омбудсман Мая Манолова изтъкна, че са се увеличили жалбите на гражданите от проблеми в здравеопазната система. Тя призова държавата да субсидира не само болниците в Ловеч и Враца, но и другите болници  в тежко финансово положение. Обмудсманът настоява НЗОК да заплати на лечебните заведения извършената надлимитна медицинска дейност в размер на 150 млн. лв., както и да отпаднат лимитите на НЗОК. За да се случи това обаче е нужно системата да се реформира. В противен случай няма да има ефект от новата методика за финансирането на лечебните заведения, изготвена от МЗ.
“Ще обобщя с моите сътрудници всички предложения и ще ги представя в Министерство на здравеопазването”,  обясни Мая Манолова.
В дискусията участие взеха председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова и членове на комисията, зам.-здравните министри Жени Начева и д-р Бойко Пенков, подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова, директорът на Националния център по обществено здраве и анализи д-р Христо Хинков, директори на болници, представители на сдружения на болници и пациентски организации.

 

Парламентарният секретар на БАПЗГ Мария Балевска, председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ Петя Недкова и председателят на БАПЗГ Милка Василева (от ляво надясно) преди началото на дискусията.