ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ИЗПРАТИ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ИНСТИТУЦИИТЕ С ИСКАНЕ ЗА ПО-ВИСОКА СТАРТОВА ЗАПЛАТА И ПРИЕМАНЕ НА СТАНДАРТИ С ЯСНИ РЕГРАМЕНТИ

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати на 19 октомври 2017 г. отворено писмо до президента на Р България Румен Радев, министър председателя на Р България Бойко Борисов, председателя на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев, председателя на Комисията по здравеопазването в парламента Даниела Дариткова, здравния министър проф. Николай Петров и до всички медии. Основните искания на БАПЗГ са следните:

 

  • Осигуряване на стартова заплата, равна на три минимални заплати за страната
  • Диференцирано заплащане на труда на професионалистите по здравни грижи, съобразно придобитата квалификация
  • Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагат висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.
  • Осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение – гарантиран отпуск и финансиране.
  • Създаване на възможности за повишаване на обществения престиж на професиите на специалистите по здравни грижи и привличане на повече млади хора към тях.

 

“Дълго време чакахме обещани действия за промяна! Получихме откъслечни решения, без ясна стратегия за подобряване на социалния и професионалния ни статус. Буря от недоволство залива нашите структури и напрежението неминуемо ще се разрази в справедливи протести”, се казва още в писмото, което завършва с настояване за достатъчно финансови средства за дейностите по здравни грижи. Ако това не се случи БАПЗГ ще организира национален протест. “Последната ни реакция ще бъде национална стачка, която ще парализира системата на здравеопазване. Очакваме Вашите мъдри и национално отговорни решения!”, се казва в края на откритото писмо.

 

С целия текст на отвореното писмо можете да се запознаете ТУК