ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАПЗГ Г-ЖА МИЛКА ВАСИЛЕВА ВНЕСЕ СТАНОВИЩЕ В ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО С НАСТОЯВАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ ЯСНОТА И КОНКРЕТИКА ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

На 14 септември 2018 г. председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева внесе становище в Министерството на здравеопазване във връзка с предложените от здравния министър Кирил Ананиев два модела за реформа в здравеопазването.

На 12.09.2018 г. проведохме заседание на УС на БАПЗГ и се запознахме подробно с предоставения ни от МЗ материал по посочената тема. Дискусията протече отговорно и с голяма доза критичност.

Поздравяваме Ви за отговорното решение да поставите на широко обществено обсъждане новия модел и изцяло заставаме зад неговите цели.

Според нас и двата модела имат добри страни, но и много неясноти, които надявам се ще бъдат уточнени след официалното представяне на модела на Националната кръгла маса на 26.09.2018 г.”, пише в становището, адресирано до министър Кирил Ананиев. В него се уточнява, че едва след провеждането на обявения форум БАПЗГ ще направи конкретни коментари на представените варианти и ще отправи предложения.

Становището на съсловната организация заостря вниманието на министър Ананиев върху следните въпроси: важната роля на съсловните организации при вземането на решения и настояване БАПЗГ да бъде приета като равностоен партньор в договорния процес; необходимостта от специален подход към хората с нередовни здравни вноски; има ли предвиден механизъм за съхраняване на малките лечебни заведения, особено в отдалечени или трудно достъпни региони; кой и в какъв процент ще поеме здравните осигуровки на децата, учащите се, държавните служители и хората в социален риск.

 

Цялото становище на БАПЗГ можете да прочетете ТУК