ПОЛУЧИХМЕ СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА НАШИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК ОТ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, СЪСЛОВНИ, СИНДИКАЛНИ И ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

“Уважаема госпожо Василева, уважаеми професионалисти по здравни грижи, за мен е чест и удоволствие да Ви поздравя от името на Комисията по здравеопазването към 47-то Народно събрание по повод професионалния Ви празник – 12 май.

Вашата роля е от изключителна важност за системата на здравеопазването, тъй като именно Вие сте хората, на които всички ние като лекари, граждани и политици разчитаме да осигуряване не само ежедневни грижи за нуждаещите се, но и да правите необходимото за създаването на висококвалифицирани и постоянно усъвършенстващи се специалисти. Съзнаваме, че в днешните не леки условия това са трудни и отговорни задачи,но сме убедени, че Вашата воля и борбеност ще Ви помогнат за постигането им.” Това написа председателят на Комисията по здравеопазването проф. д-р Антон Тонев в своя поздравителен адрес за Международния ден на сестринството.

“Използваме възможността в този празничен ден да изразим своята признателност и благодарност за ежедневните Ви усилия, за топлината и човечността, с които безрезервно дарявате всеки нуждаещ се, от Вашата помощ и грижа и за активната ви позиция по актуалните проблеми в сферата на здравеопазването…Всички ние високо оценяваме Вашия принос като професионалисти и партньори в здравната ни система. Вярваме, че съвместно с вас, Вашия опит и ентусиазъм ще успеем да намерим верните решения за осигуряването на по-достъпни и качествени грижи за българските граждани, както и на по-добри условия на труд, достойно заплащане и възможност за професионално развитие на медицинските сестри в България“, се казва още в поздравлението на проф. Тонев.

Представители на държавни институции, пациентски и синдикални организации, главни медицински сестри, старши медицински сестри, главни акушерки, старши акушерки и други специалисти по здравни грижи от столицата се събраха на 12 май 2022 г. на мило тържество в столичния хотел “Феста”, за да отбележат професионалния си празник. Като домакин Българската асоциация на професионалистите беше подготвила емоционална изненада с живи изпълнения на един от тримата български тенори – Георги Петров.

Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева поздрави професионалистите по здравни грижи и акцентира върху необходимостта от промяна и по-активни действия на съсловието за постигане на поставените цели. Тя изтъкна приноса на специалистите по здравни грижи при лечението на пациенти с конравирусна инфекция през последните две години и тъжния факт, че някои от тях платиха с живота си, след като се заразиха с опасния вирус. Присъстващите отдадоха едноминутно мълчание в знак на почит и признателност към починалите медици, останали до последно верни на своя човешки и професионален дълг.

Празника уважиха проф. Костадин Ангелов – зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазването, Галина Георгиева – по професия медицинска сестра, а понастоящем член на Комисията по здравеопазването, Христина Братанова от направление “Социално-оперативни дейности” в Българския Червен кръст.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев поздрави специалистите по здравни грижи с празника им и връчи на председателя на БАПЗГ поздравителен адрес от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. В него се казва: „Уважаема госпожо Василева, Уважаеми медицински сестри, Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания”. С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората.

За да увековечим делото на тази забележителна жена и за да засвидетелстваме уважението си към труда на медицинските сестри, от 1974 г., на 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, безспорно притежавате. Доказвате го всеки ден, а през последните две години на пандемия от COVID-19 се уверихме, че за вас сестринството е не просто професия, то е начин на живот. В това време на безброй неизвестни, за да гарантирате на обществото ни качествена, навременна и компетентна медицинска грижа, вие не само не абдикирахте от задълженията си, а дадохте най-доброто от себе си. Пандемията осветли вашия опит, вещина и мъдрост, които са ключови за преодоляване на всяко здравно предизвикателство, и ни припомни, че без тях сме загубени. С усилията, които полагахте ежечасно, с високия си професионализъм и неизменната подкрепа, която оказвахте на лекарите, вие помогнахте животът на хиляди български граждани да бъде спасен.”

В поздравлението на министър Сербезова се казва още: “Няма критерии, по които да бъдат измерени саможертвите, които много от вас направиха в този изключително труден за българското здравеопазване момент. Заради тази всеотдайност и заради готовността ви да продължите да помагате, в която съм убедена, ви изказвам искреното си признание. Знам, че то не е единственият мотив, който да ви задържи в нашата страна, а неизпълнените обещания, получени през годините, рискуват вярата ви в системата. Затова с настоящия екип на Министерството на здравеопазването и всички ангажирани в сектора правим всичко възможно да ги реализираме, като ви осигурим най-добрите условия за работа у нас. Стремим се посредством всички законови механизми да ви гарантираме достойни възнаграждения, които да ви носят удовлетворение всеки ден. Сигурна съм, че работейки заедно в духа на конструктивния диалог и взаимната воля, ще успеем да постигнем тези цели и съм убедена, че това ще се случи скоро. Приемете моите поздравления по повод професионалния ви празник. Бъдете здрави и следвайте примера на новаторката Флорънс Найтингейл!  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!”

Деканът на Факултета по обществено здраве в Медицински университет – София проф. Магдалена Александрова изтъкна, че учебното заведение ще продължи да подготвя на високо ниво медицински сестри, акушерки, лекарски асистенти и кинезитерапевти, както и ръководители по здравни грижи. Тя връчи на председателя на УС на БАПЗГ поздравителен адрес, в който пише: “Убедени сме, че най-добрата мотивация да изберете тази професия са милосърдието и човеколюбието. Продължавайте да се грижите и да съхранявате най-голямото и безценно богатство  – здравето. Знаем колко усилия и отговорност носи това, и въпреки всички трудности, успявайте да запазите онези ценности, които Ви карат всеки ден да отдавате частица от себе си на пациентите. Вашият труд заслужава дълбоко уважение и признание. Бъдете здрави!”

Поздравления поднесе проф. Захарина Савова – директор на Медицински колеж “Йорданка Филаретова”: “Уважаеми медицински специалисти достойни за преклонение са  високия професионализъм, всеотдайност и любов, които проявявате денонощно в тези трудни времена! Вашата роля при осигуряването на навременна, адекватна и компетентна медицинска грижа за всеки пациент е незаменима и безценна! С благородния си труд всеки от вас допринася за издигате престижа и общественото признание на съсловието на българските професионалисти по здравни грижи. Професиите, на които сте се посветили, са най-възвишената и благородна мисия! Те са призвание и посветеност! Пожелаваме Ви да имате повече сили и здраве, да отбелязвате все повече успехи  в грижите за нуждаещите се! Бъдете щастливи и удовлетворени от професиите си! Честит празник!”

Здраве, щастие, лични и професионални успехи пожела на професионалистите по здравни грижи д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз.  Той поднесе поздравителен адрес на г-жа Милка Василева, в който пише: “Използвам случая да изразя дълбокото си уважение към Вашия професионализъм, отговорност и всеотдайност, които имат ключова роля в общата ни работа. Бъдете силни и търпеливи, защото професията, която сте избрали, изисква много грижа и себеотдаване! Вие сте тези професионалисти, подкрепящи здравето и болката на пациента, надеждата и вярата, даряващи доброта, милосърдие и грижа!”

Д-р Маджаров разказа емоционални моменти от първите дни на лекарската си практика, когато е усетил подкрепата на опитни медицински сестри, които са му дали кураж, че ще се справи с конкретните задачи. Той сподели също, че неговата майка е била медицинска сестра и в детството си той често е посещавал здравната служба, където тя е работела. Покрай нейната голяма отдаденост на пациентите той толкова обикнал професията на медицинската сестра, че ако бил представител на нежния пол сигурно щял да намери реализация в това амплоа.

“Използвам повода за да Ви благодаря за подкрепата и доброто помежду ни. Бъдете здрави и много успешни!”, написа Петранка Гагова – председател на УС на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

В поздравлението си д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз, заяви:.“Именно на днешния ден искаме са изразим към вас за отношението и отговорността, с които осигурявате най-добрите условия за съвременно лечение но гражданите на страната ни. Вярваме, че човешкото здраве е и винаги трябва да бъде основен приоритет. Затова ви благодарим, че сте неизменна част от този много странен процес… Вярваме, че и занапред ще продължим тясното сътрудничество и съвместни инициативи между Българския зъболекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и ще продължим да се борим с всички сили за развитието на българското здравеопазване в една нова, различна и по-добра насока. Бог да ви благослови! На многая лета!”

Председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз Велина Григорова изпрати поздравителен адрес, в който пише: “Днес повече от всякога, във време на изпитания за професионален дълг и достойнство на професионалистите по здравни грижи трябва да бъдем пример на младите колеги как се отстоява честта на професията. Отговорните усилия на всички медицински специалисти са гарант за обществено здраве. Използвам случая да Ви благодаря за усилията в отстояването на интересите и правата на медицинските специалисти в контекста на предизвикателствата и продължаващите, често болезнени, реформи в сектора.”

Председателят на УС на Българската асоциация на помощник-фармацевтите  г-жа Лиляна Петрова наблегна на добродетелите на професионалистите по здравни грижи: “Вашата всеотдайност на професионалното поприще ви превърна в достойни последователи на Флорънс Найтингейл – основателката на модерното сестринство. Професионализмът ви, съчетан с етичност и морал са качествата, които респектират и имат решаващ принос за нормалното функциониране на здравната ни система! Това са качества, които доказахте във времето и за които получавате заслужено признание от пациентите. Респект за това, че въпреки напрежението и понякога силен стрес на работното място, оставате истински професионалисти, на които системата винаги е разчитала! Бъдете здрави!”

За огромната роля на медицинските сестри в екипната работа в болниците и все още недооценения им труд в морален и финансов аспект говори проф. д-р Андрей Кехайов, председател на Югоизточно-европейския медицински форум (ЮЕМФ).

Положените усилия и успехи на ръководствата на БАПЗГ през годините в интерес на съсловието припомни проф. Станка Маркова, почетен председател на БАПЗГ и главен редактор на списание “Здравни грижи”. Тя се върна към началото, когато акцентът е бил върху обединяване на специалистите с различни професии и приемане на законови рамки за тяхното обучението, реализация и надграждащо обучение.

“Приемете преклонението и благодарността ни към вашата професионална дейност, която безусловно допринася за утвърждаване на положителния образ на България, но и благородното влияние за усилване на милосърдието и съпричастността на българите, възпитани в нравствени ценности… Нека душите и сърцата ви винаги бъдат огрявани от благодарността, която заслужава вашата благородна и хуманна дейност!” Тези сърдечни думи изпрати председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов.

Д-р Атанас Атанасов – изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”, сподели за респекта и уважението на своите колеги към медицинските сестри. “Няма никакъв спор, че без помощта на медицински сестри, лекарите не могат да извършат своята  дейност с необходимата прецизност и високо качество”. Д-р Атанасов заостри вниманието на присъстващите към кадровия дефицит най-вече на медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти и рихабилитатори. “Последиците за работещите са свръхнатовареност, хроничен стрес, професионална неудовлетвореност”, изтъкна той. По думите му липсата на кадри е достигнала такива размери, които са непосредствена заплаха за цялата здравна система. “Именно затова приоритетна задача на всички нас е да положим максимални усилия и да се борим за преодоляването на този дефицит чрез отстраняване на причините за него, които без съмнение са ясни на всички”, подчерта директорът на Александровска болница. Той пожела здраве, късмет и благоденствие на професионалистите по здравни грижи, а също упоритост, твърдост и непреклонност в усилията за издигането на съсловието. Д-р Атанасов припомни и мисията на медицинските сестри – да проявяват безкористна съпричастност и милосърдие към страдащите пациенти.

Изпълнителният директор на УСБАЛ по Онкология (УСБАЛО) д-р Стефан Константинов също изказа думи на благодарност и добри пожелания към професионалистите по здравни грижи. Пожела им здраве и всички неща, които са им обещавани някога, обещават им се сега или ще им бъдат обещавани в бъдеще, да се сбъднат. Председателят на УС на БАПЗГ припомни, че именно д-р Стефан Константинов, в качеството си на здравен министър преди години, е подписал Наредбата за компетенциите на професионалистите по здравни грижи, която е “отлежавала” 5 години. “Този документ е изключително важен за съсловието, за пореден път Ви благодаря, д-р Константинов!”, изтъкна г-жа Милка Василева.

На честването на Международния ден на сестринството присъстваха и Веселина Ганчева – председател на Националната конфедерация на труда и Мая Илиева – председател на Синдиката на българските медицински специалисти. Те изтъкнаха, че специалистите по здравни грижи трябва да бъдат по-добре запознати с правата си, да не се страхуват да се включат в синдикалната организация, която ще отстоява исканията им за по-добри условия на труд и спазване на здравословните норми при работа.

Добри думи за професионалистите по здравни думи казаха г-жа Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и г-н Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

“Майка ми беше акушерка и в началните години на моето детство бях силно впечатлен от нейната дейност. Един учебник по акушерство и гинекология беше първата моя книжка”, сподели адвокат Таушанов.

Своите притеснения от сериозния недостиг на акушерки сподели Мая Бонева – главна акушерка на Първа САГБАЛ “Св. София”. “Не е съвсем точно да се говори за недостиг на акушерки, а по-скоро за тяхната липса. Необходими са спешни мерки, защото трудно правим работните графици”, каза опитната ръководителка.

В края на тържеството гостите се насладиха на красотата и сладостта на две специално приготвени за празника сметанови торти, украсени с червени рози и логото на БАПЗГ.

Поздравителния адрес от Комисията по здравеопазването в 47-мо Народно събрание, можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Министерството на здравеопазването можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от ФОЗ на Медицински университет – София можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Медицински колеж “Йорданка Филаретова” можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българския лекарски съюз можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българския фармацевтичен съюз можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българския зъболекарски съюз можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българската асоциация на зъботехниците можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българската асоциация на помощник-фармацевтите можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от УМБАЛ “Александровска” можете да видите ТУК