ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ПРОФ. Д-Р ВАСИЛ АНАСТАСОВ

УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своите съболезнования на семейството, близките и колегите на проф. д-р Васил Анастасов, който на 76-годишна възраст загуби битката с COVID-19.

Проф. Васил Анастасов работеше до последно като хирург в МБАЛ „Света Каридад“ – гр. Пловдив. Той е един от доайените на съдовата хирургия и ангиология в България, сред основателите е на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“. Автор е на 220 научни публикации и съобщения в български и чуждестранни научни издания, съавтор е на 8 монографии и учебници по специализирана медицинска литература, участвал е в редица международни научни проекти.

Проф. Анастасов бе един от най-уважаваните и обичани съдови хирурзи у нас. През 2009 година той получи високия национален приз „Лекар на годината“ на БЛС, а през 2013 г. анкета на Дарик радио го обяви за „Най-добрия съдов хирург в Пловдив“. Ерудитът владееше 6 езика и имаше зад гърба си специализации във Франция, САЩ, Италия, Русия, Куба, Белгия, Турция, Гърция и др.

До последния си дъх проф. Васил Анастасов остана верен на Хипократовата клетва като лекуваше своите пациенти с висок професионализъм, човешка топлота и отдаденост.

Поклон пред неговата всеотдайност, смелост и себеотрицание!

Светла му памет!

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ

гр. София, 10.11.2020 г.