ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ КАРДИОХИРУРГ ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ!

С огромна болка и тъга посрещнахме новината, че в Деня на Света Екатерина, 24 ноември, на 82-годишна възраст ни напусна големият български кардиорирург със световно признание проф. д-р Александър Чирков.

Проф. Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. През 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където става професор от 1981 г.

През 1984 г. проф. Чирков се завръща в България по покана на акад. д-р Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването.

Проф. Александър Чирков е идеен създател и първи директор на столичната университетска болница „Св. Екатерина“. През 1986 г. извършва първата в България и на Балканите сърдечна трансплантация.

През своя дългогодишен професионален път проф. Александър Чирков е спасил живота на десетки хиляди пациенти и е върнал усмивките в много семейства. Той създава своя школа кардиохирурзи, операционни и други медицински сестри, някои от които продължават да работят в отделенията на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и други болници у нас. Учениците на уважавания кардиохирург с голямо сърце стават водещи специалисти с високи професионални и морални качества, верни на завета на своя учител да не щадят силите си за своите пациенти, непрекъснато да бъдат в крак с новостите в сферата на медицината и здравните грижи и да ги прилагат в ежедневната си практика.

УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своите съболезнования за скъпата загуба на семейството, близките и колегите на проф. Чирков.

Светла му памет!

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ

гр. София, 24.11.2020 г.