ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ИНСТИТУЦИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ДЕНЯ НА ЗДРАВЕТО

Министърът за здравеопазването проф. Асена Сербезова поздрави всички медицински специалисти у нас за международния ден на здравето. В поздравлението, което получи БАПЗГ, се казва: „Уважаеми български лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и работещи в областта на здравеопазването, за мен е чест да ви поздравя по повод Световния ден на здравето – 7 април.

В България над половин век отбелязваме тази дата и като професионален празник на всички медицински специалисти и работещи в областта на здравеопазването. През последните 2 години обаче честването му премина под знака на COVID-19 – глобалното предизвикателство, което неизбежно засегна и нашата страна. Празничното настроение отстъпи пред тежестта на изпитанието, пред което бяха поставени всички сфери на социално-икономическия ни живот и най-вече здравната. Независимо от професионалната си област, никой от нас не беше подготвен за това, пред което ни изправи тази нова и непозната реалност. Въпреки това на фона на множеството неизвестни, погледът на целия свят беше вперен именно в медицинските специалисти. И точно в тази сложна ситуация вие – българските лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и всички, работещи в областта на здравеопазването, оправдахте очакванията и отново доказахте, че здравето на нацията ни е вашият най-висш приоритет. За да го опазят, повечето от вас оставиха на заден план семействата и личните си интереси и застанаха на първа линия в борбата срещу COVID-19, а за съжаление немалка част загубиха живота си. Заради тяхната саможертва и заради усилията, които всички вие полагате ден след ден, спасявайки живота на своите пациенти, обществото ни ви дължи дълбокото си признание. За пореден път осъзнахме колко важна, отговорна и рискована е работата ви и оценихме по нов начин значението на здравето не само за всеки човек, но и за цялото ни общество.“

В поздравлението на здравния министър се казва още: „Убедена съм, че благодарение на професионализма, волята и всеотдайността ви днес посрещаме 7 април с надеждата, че най-трудните моменти са останали зад гърба ни. Имаме опита, знанията и възможностите, които в началото ни липсваха. Сигурна съм, че каквото и да ни очаква занапред, вече сме по-подготвени и по-силни. Дължим го на вашия ежедневен труд през изминалите две години и на неизчерпаемата сила на духа, която сте проявявали винаги, въпреки несъвършенствата на здравната система. Да ги изгладим е наша обща цел. Знам, че проблемите, трупани с години, са много, но можем да ги решим в конструктивен диалог и взаимна подкрепа. В тази връзка започнахме преговори, в края на които се надявам да получите достойното заплащане, което доказахте, че заслужавате и което да ви мотивира да продължите да работите в нашата страна.

Не на последно място искам да ви кажа, че никога не съм спирала да вярвам във вас, в отличната ви професионална подготовка и огромен потенциал. Сигурна съм, че във вашите ръце българското здравеопазване има бъдеще и ще направя всичко възможно, за да го осигурим както на вас, така и на българските граждани.

Бъдете здрави! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

С поздравление към работещите в сферата на здравеопазването излезе и управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев: Уважаеми колеги, Уважаеми договорни партньори на НЗОК, приемете моите най-искрени поздрави по повод Световния ден на здравето – 7 април!

За пръв път от две години насам посрещаме празника с надеждата, че пандемията COVID-19 отстъпва победена. Основен принос затова имате най-вече Вие, нашите договорни партньори. Обществото отдава дълбоката си признателност за всеотдайните Ви усилия за спасяването на всеки човешки живот!

Националната здравноосигурителна каса, заедно с Вас, ще продължи да полага усилия, за да осигури нормалното функциониране на системата и да гарантира на всеки гражданин необходимите му медицински грижи.

Тазгодишният празник ще премине под мотото, избрано от Световната здравна организация, „Нашата планета, нашето здраве“. Защитавайки здравето на планетата, защитаваме здравето на хората.

Бъдете здрави, съхранете своята емпатия към страданието на хората, за да опазим най-ценния капитал – здравето на нацията! Честит празник!“

Получихме поздравителен адрес от председателя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров и генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. В Поздравлението се казва: „Уважаема госпожо Василева, от името на Националния съвет на Българския Червен кръст и лично от свое име най-сърдечно Ви поздравяваме по случай Световния ден на здравето – 7 април, който се утвърди като професионален празник на лекарите и на всички работещи в областта на здравеопазването в нашата страна.

На 7 април с уважение и почит поднасяме своята човешка благодарност на хората в бели престилки – лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри и лаборанти, рехабилитатори и многобройните помощни работници от  болници и възстановителни медицински заведения. Няма човек, който да не е изпадал в състояние на безсилие пред болестта или нараняването и да не е разчитал на тяхната професионална помощ.

На всички тях обществото ни дължи успехите и високите постижения в борбата с най-тежките заболявания и предотвратяването им, за подобряване на общото здравословно, социално и психическо състояние на нацията.

„Използваме случая да Ви благодарим за доброто партньорство и ви уверяваме, че винаги можете да разчитате на подкрепата на Българския Червен кръст в общите усилия за опазването на живота и здравето на българските граждани, както и за превенцията на социално значимите заболявания у нас.“

Поздравителният адрес от БЧК завършва с думите: „Желаем Ви здраве, лично щастие и професионални успехи във високоотговорната Ви хуманна дейност. Честит празник!“

Топли думи за празника ни изпрати Красимира Димитрова, федерален секретар на Медицинска федерация към КТ „Подкрепа“. В поздравителната картичка се казва: „Уважаеми колеги, приемете нашите най-сърдечни поздравления по случай Световния ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти – 7 април.

Желаем на Вас и семействата Ви спокойствие, благоденствие и щастие! Бъдете все така всеотдайни и неуморни при изпълнение на отговорните ни

и хуманни професии с грижа за здравето на хората!

Нека вярваме, че не е далеч времето, когато ще постигнем по-добро качество и условия за работа, както и достойно заплащане на труда ни!

Поздравителния адрес от Министерството на здравеопазването можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Българския Червен кръст можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Медицинска федерация към КТ „Подкрепа“ можете да видите ТУК