Петя Запрянова, консултант по кърмене в УСБАЛАГ ,,Селена” – гр. Пловдив: МАЙКИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ И ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID -19 ПРОИЗВЕЖДАТ В КЪРМАТА СИ СПЕЦИФИЧНИ СЕКРЕТОРНИ АНТИТЕЛА IGA, КОИТО ПОДСИЛВАТ ИМУННИЯ ОТГОВОР НА БЕБЕТО

Петя Запрянова е акушерка и от началото на тази година работи като консултант по кърмене в Университетска специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология ,,Селена” –  гр. Пловдив. Наскоро тя стана победител за цяла Европа за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа в категория “Акушерство” на специализирания Международен конкурс „Kate Granger Awards 2020“ след като бе номинирана от Алианса на българските акушерки (АБА). Акушерка Запрянова е носител и на приза на БАПЗГ „Акушерка на годината” за 2013 година.

От май 2016 г. Петя Запрянова е член на Националния съвет по качество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Освен в БАПЗГ тя членува и в Алианса на българските акушерки (АБА), както и в Секция „Акушерки” към Научното дружество по акушерство и гинекология. Консултант е по кърмене към Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”. Има публикации по различни теми в списание “Здравни грижи” и други научни списания.

 • Акушерка Запрянова, тази година мотото на Световната седмица на кърменето е „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Като, че ли в условията на пандемия кърменето става още по-важно за защитата на бебетата?
 • Да, така е. Кърменето е жизненоважен процес за развитието на човешкото същество и изконно човешко право на новороденото да получи най-добрата храна. Кърменето се нуждае от защита, но то трябва да е отговорност не само на майката и медицинските лица, а това трябва да стане национален приоритет и защитата да бъде законодателно регламентирана от съответните органи и институции. Когато отговорността е споделена, тя се носи и поема по-леко.
 • Имат ли висока мотивация младите майки да кърмят своите бебета, или преобладават тези, които робуват на схващането, че като кърмят ще развалят бюста си?
 • Несъмнено срещат се и такива майки, за които бюста е приоритет, но те са по-скоро изключения. За радост все повече майки са информирани за ползите от кърменето, те са силно мотивирани да започнат колкото се може по-рано да кърмят, задават адекватни въпроси и е удоволствие да работиш и помагаш на такива майки.
 • Кои са безспорните ползи на кърменето за бебетата и майките?
 • Кърмата предпазва бебето от сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, възпаления на дихателните пътища, укрепва имунната система и осигурява имунитет до 6-месечна възраст. Кърменето поставя началото на здравословното хранене на бебето и формира здравословни предпочитания към храните, дава на бебето спокойствие и сигурност, майчина топлина и любов.

Ползите и за майката са много – по-бързо се възстановява след раждането, по-рядко боледува от злокачествени заболявания. Кърменето осигурява повече сън за майката, дава ѝ самочувствие и удовлетвореност , по-голяма мобилност.

 • Има ли някои научни новости за кърменето и отглеждането на бебето, които е важно майките да знаят?
 • Майките трябва да знаят и да са убедени, че могат да произвеждат кърма за бебето, да си повярват, че могат да кърмят, че дори оскъдното количество коластра е достатъчно да задоволи нуждите на бебето в първите дни и да не дават ненужно адаптирано мляко, защото по този начин пречат на природните закони.

А що се отнася на новостите, то последните проучвания действително са в подкрепа на кърменето. Майки с коронавирусна инфекция и преболедували COVID -19 произвеждат в кърмата си специфични секреторни антитела IgA, които подсилват имунния отговор на бебето, правят го по-устойчиво и му помагат да се справи по-лесно с инфекцията, което е изключително важно. Така, че в случай на разболяване от COVID -19 , майките не трябва да преустановяват кърменето, в случаите, когато не са хоспитализирани.

 • Каква е ролята на акушерката при пренаталните и постнаталните грижи?
 • Акушерката е компетентно медицинско лице, което има нужната квалификация да провежда качествена пренатална подготовка на бременните жени, да осигурява квалифицирана медицинска грижа за родилката в пуерпериума (послеродовия период), както и да оказва първи грижи за новороденото. Акушерката има знанията и уменията да консултира кърменето, да помага на майките да се справят с трудностите и да осигури на бебето добър старт с естествено хранене.
 • Могат ли жени с импланти в гърдите да кърмят пълноценно и отразява ли се хирургическата намеса на качеството на кърменето?
 • Да, разбира се, жените с импланти могат да кърмят своите деца. Имплантите обикновено се поставят под гръдния мускул, няма засягане на млечни канали и не оказват влияние на лактационния процес.
 • Получават ли достатъчно информация в днешно време майките, които раждат за първи път. Според Вас онлайн информацията може ли да бъде така пълноценна както обучението в училища за родители?
 • Днес повече от всякога има всякаква, дори и противоречива информация за бременността и раждането, и това по-скоро обърква майките и те трудно отсяват вярната и полезна информация. Пандемията наложи принудително онлайн подготовка за раждане, онлайн лекции и презентации, които бяха спасителна алтернатива за бременните и родилките по това време, но нищо не може да замени живия контакт. Близкият контакт и индивидуалните лични срещи и консултации на акушерки с бременните дават много по-качествена подготовка за раждането и отглеждането на новороденото. Така, че и двете страни посрещнахме с радост връщането на присъственото провеждане на пренаталната подготовка в училищата за родители.
 • Смятате ли, че жените ще започнат да се допитват повече до акушерките за отглеждането на своите бебета и тяхното хранене след като акушерките вече могат да създават самостоятелни и групови практики в извънболничната помощ?
 • Самостоятелните и груповите практики са все още твърде малко на брой, за да окажат въздействие върху общественото мнение, но все пак началото е сложено и статуквото бавно се променя. Всички акушерки с опит, във всички краища на страната полагат неимоверни усилия да популяризират акушерската професия, да бъдат в полза на майките и семействата. АБА, заедно с подкрепата на Общините направи кампания ,,Акушерките близо до майките‘‘, където предоставихме полезна информация за раждането и отглеждането на бебета и в по-малки населени места, където няма училища за родители. Там бременните с радост посещаваха лекциите и се консултираха с акушерките. Така, че акушерките са все повече търсени и предпочитани за консултации, защото могат да отделят нужното време и персонално внимание на всяка жена.

 

 • Какви са основните стъпки за правилното кърмене?
 • Ранен старт, кърмене на поискване, правилно позициониране на майката, дълбоко подаване на гърдата и правилно засукване от страна на бебето. Ние акушерките, които сме до майките в първите часове след раждането, осигурим ли им това на старта – им даваме възможност за дълго, успешно и ефективно кърмене.
 • Кога започва подготовката на жената за кърменето и как се отразява на нагласите за кърмене личният пример и подкрепата на семейната и работната среда?
 • Подготовката на жената за кърмене започва още преди раждането с психическата нагласа за това, с информацията, която ще прочете за естественото хранене, с пазаруването на необходими неща и аксесоари за кърмене, които ще ѝ създадат увереност за успешно кърмене. И така бъдещата майка ,,,въоръжена‘‘ с необходимата теоретична, психо-емоционална и практическа подготовка се справя с лекота с раждането и евентуални проблеми с кърменето. Практиката показва, че ако има подкрепата на своята половинка и семейството, жената преодолява всички трудности с кърменето и такива жени по-рядко изпадат в състояние на депресия.
 • До каква възраст на бебето е добре да се кърми и какво стимулира „производството“ на кърма?
 • Експертите на Световната здравна организация препоръчват кърменето да продължи дотогава докато майката и детето искат, но според мен всички крайности не са добре приети. Лично за мен максималния срок е към 1,5 – 2 г и когато детето започне да се подготвя за детска ясла, трябва да се приключи и с кърменето.
 • Как работодателите и обществото могат да съдействат на кърмещите майки?
 • Кърмещите майки имат нужда от подкрепа на всички нива – от консултациите по време на бременността, от акушерките в родилния дом, от педиатъра, които наблюдава бебето в Детска консултация , от работодателя, ако се върне по-рано на работа и все още кърми, от семейството си и от други майки. Обществото може да окаже подкрепа на кърмещите майки, като разкрепости мисленето си, покаже по-голяма толерантност и разбиране и не заклеймява майките, които кърмят на обществени места. Защото няма нищо по-естествено от това да нахраниш детето си, когато то има нужда, пък било то и навън, на някоя пейка в парка например.
 • Какво е Вашето послание към бъдещите майки?
 • Кърменето не само е най-добрата храна – кърменето е биологична норма. Да кърмят своите деца, защото кърменето е инвестиция в здравето на детето за години напред.

Интервю на Румяна Милева