ОЩЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА 7-МИ АПРИЛ

„Изживяваме най-голямото си лично и професионално предизвикателство. Вече повече от година не се пречупвате и оставате силни и непримирими. Духът, моралът и Вашият професионализъм ви крепят“. Това заяви в своето обръщение към медиците здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод Световния ден на здравето. Той сподели впечатленията си от срещите си с различни специалисти в страната, като тази с 81-годишната лекарка д-р Милка Богоева от Дупница, която е на първа линия в битката с COVID-19 още от началото на епидемията.

„Опровергавате и най-яростните си критици. Доказахте се като спасители и предводители“, каза министър Ангелов и посочи, че няма да е пресилено, ако определи медиците като „рицарите на нашите дни, сражаващи се в доспехи, сурови към врага и едновременно с това сърцати и жертващи се благородници“.

Уважаеми колеги, с голямо уважение отправям най-искрените си поздравления по случай 7-и април – Световния ден на здравето и професионален празник на всички заети в сектора!

Изминалата година на пандемия ясно показа колко крехки и уязвими са здравето и благополучието ни и как те могат да бъдат загубени без време. Показа ни по категоричен начин, че здравето на обществото трябва да бъде изведено като основна ценност и приоритет“, написа в поздравителен адрес до медиците у нас председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„В тежките времена на изпитания всеки един от нас загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 130 колеги – медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя дълг, но загубиха битката за собствения си живот. Дълбок поклон пред тяхната всеотдайност, професионализъм и човещина, които ние лекарите и медицинските специалисти носим в сърцата си!“, изтъкна още д-р Маджаров. Той изрази убеденост, че само с общи усилия може да се преодолее настоящата трудна ситуация, „защото предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни“ и пожела здраве, сили и кураж на медицинските специалисти у нас.

Председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р и главният секретар на УС на БЗС д-р Борислав Миланов написаха в поздравителен адрес, изпратен до централата на БАПЗГ:  „Уважаеми колеги, Приемете нашите най-сърдечни поздравления по случай 7-ми април – Световния ден на здравето и професионален празник на всички здравни работници! На днешния ден имаме възможността още веднъж да засвидетелстваме своето уважение и дълбока почит към Вашия професионализъм, смелост, себеотрицание и милосърдие. Като представители на най-хуманната професия, вие сте тези, които са посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората, тези които дават надежда и лекуват болката. По случай днешния ден сърдечно ви пожелаваме много лични и професионални успехи, несломим дух и удовлетвореност от благородната професия, която сте призвани да упражнявате! Бъдете здрави! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

„Уважаема госпожо Василева, Уважаеми колеги, от името на Българския фармацевтичен съюз ви поздравявам за днешния празник, когато отбелязваме международния ден на здравето. Вашият принос и грижи за общественото здраве са пример за младите колеги как се отстоява честта на професията“, написа  председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в поздравителен адрес, изпратен до председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

„Скъпи колеги, Уважаеми медицински специалисти, днес ,,Световният ден на здравето‘‘ има своя нов смисъл, заради безпрецедентната ситуация със световната пандемията COVID-19 и борбата за живот, която медиците водят ежедневно. Световната Здравна Организация ни призовава за колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие, за изграждане на един по-справедлив и здрав свят“, написа в своето поздравление президентът на Югоизточно-европейския медицински форум доц. д-р Андрей Кехайов, дм.

„С Вашия професионализъм, висок морал и хуманност се надявам скоро да преодолеем предизвикателството на 21 век в името на общата ни мисия – опазване здравето и живота на  българските граждани“ ,изтъква още доц. Кехайов и пожелава на медиците да бъдат все така всеотдайни и човеколюбиви, да даряват щастие и надежда.

„Бъдете здрави и дарявайте здраве! Много пъти напоследък избирате нас пред себе си и Вашите семейства! Пожелаваме Ви да имате възможност и сили да се посветите на тях и да изживеете много часове заедно“, написаха Анета Петрова и Руси Русев от КЗЦ „Булстар“ – партньор на БАПЗГ при изплащане на здравните застраховки, които осигурява Асоциацията на специалистите по здравни грижи.