ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО – ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ, ДА ЗАЩИТИМ КЪРМЕНЕТО!

„Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Това е мотото на Световната седмица на кърменето, която ще бъде отбелязана от 1-ви до 7-ми август 2021 г. с различни инициативи и събития у нас и по света.

Седмицата на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World for Breastfeeding Action – WABA) от 1992 г. до сега. Алиансът работи в колаборация със Световната здравна организация (WHO) и УНИЦЕФ (UNICEF), поддържа тясно сътрудничество с много организации, имащи отношение към здравето и бъдещето на бебетата и децата. WABA има консултативен статус в УНИЦЕФ и специален консултативен статус в Икономическия и социален съвет на ООН (ECOSOC).

У нас Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) ще проведе през първата седмица на август полезни срещи, дискусии и лекции в подкрепа на майките-кърмачки и на кърменето в София, Бургас, Варна, Велико Търново,  Враца, Пловдив, Русе, Пазарджик, Силистра, Дулово и Самоков.

Целта на кампанията е за пореден път да фокусира вниманието на обществото върху факта, че успехът на кърменето зависи не само от действията на жените, но и от подкрепата и действията на техните семейства, общностите, политиците, здравните системи, работодателите, гражданските организации, медиите, обществото. Всеки един от нас допринася за изграждането на благоприятна среда за кърменето, в която то да не е екзотичен избор,  а социокултурна норма. Друг фокус на кампанията е, че кърменето е човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва, изтъкват от НАПК.

Пандемията COVID-19 повлия върху кърменето в две посоки: от една страна, оставайки вкъщи, родителите са имали повече време да се съсредоточат върху грижите за бебетата си; от друга страна – в много страни, включително и в България, майки и бебета са оставали разделени в следродилните отделения въпреки препоръките на СЗО да остават заедно, защото кърменето е не само безопасно, но и предотвратява високата неонатална смъртност, изтъкват експерти.

Ограниченият достъп до консултации и подкрепа за кърмене в следващите периоди на кърменето, поради претоварените здравни системи и изискванията за социална дистанция, също са дали своя негативен отпечатък. Изключително важно е да се спазват действащите планове за ваксинация и да се прилагат утвърдените в ЕС и света политики и програми, които защитават кърменето, включително и в настоящата извънредна ситуация.

Проучвания в различни страни показват, че колкото повече жените се консултират с акушерки по време на своята бременност, толкова по-мотивирано взимат решение да родят по естествен начин и да кърмят бебето си възможно най-дълго.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има ползотворни ефекти в дългосрочен план за тяхното здраве, емоционално и интелектуално развитие.

Ето най-важните ползи от кърменето за бебетата и за майките:

 • Кърменето е най-естественият и добър начин за хранене на детето до едногодишна възраст. СЗО и УНИЦЕФ препоръчват новороденото да започне да суче през първия час след своето раждане, когато неговите инстинкти са най-активни.
 • За бебето кърмата е най-пълноценната храна, защото съдържа точното количество белтъчини, захари, мазнини, витамини, микроелементи и вода, от които то се нуждае.
 • Майчиното мляко се преработва по-лесно в стомаха на бебето, отколкото адаптираните млека.
 • При възможност е добре бебето да бъде изключително на кърма през първите шест месеца след раждането, а след това да продължи заедно с подходящи допълнителни храни до своя първи или втори рожден ден.
 • Кърменето влияе положително върху психическото състояние на бебето. Проучвания сочат, че кърмените деца в по-късен етап от живота си са по- уверени, по-устойчиви и имат по-бързо нервно-психическо развитие в сравнение с децата, хранени с адаптирано мляко.
 • Кърменето подсилва имунната система на бебето, повишава ефективността на ваксините, осигурява имунитет към различни заболявания.
 • Децата, които са били предимно на кърма през първите 6 месеца от раждането, много по-рядко боледуват, по-рядко страдат от болести на дихателната и храносмилателната система, много по-рядко се развиват инфекции на дихателните пътища, пневмонии и алергии, затлъстяване, диабет и др.
 • За майката храненето чрез кърмене е евтино и практично.
 • Хормоните, които се отделят при кърмене допринасят за по-бързото свиване на матката и предпазват майката от кръвозагуби, възпаления и други следродилни усложнения.
 • Кърменето забавя менструацията. Така майката не губи желязо с менструалната кръв, което намалява риска от желязодефицитна анемия.
 • Кърменето намалява риска от ракови заболявания на гърдата, на матката и на яйчниците.
 • Кърменето балансира метаболизма на жената, активира процесите за по-бързо изхвърляне на излишните мазнини и предпазва от диабет тип 2.
 • Кърменето подпомага връзката майка-дете, задоволява и укрепва нуждата на майката и детето да бъдат заедно. Честите кърмения предлагат много възможности за контакт между тях „кожа до кожа”, създавайки усещането, че са отново едно цяло.