ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО С ЕДИН ДЕН ПО-РАНО

Тази година с един ден по-рано, на 14-ти август 2020 г., ще бъде отбелязан официално Денят на спасението. По традиция церемонията ще се състои в 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали по време на войните, който се намира пред сградата на Военномедицинска академия в София.

Денят на спасението се чества на 15-ти август  от 2005 г. по предложение на Националния алианс “Живот за България” и главния редактор на в. “Български лекар” д-р Тотко Найденов с подкрепата на ВМА и съдействието на Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикатите. На този ден се почита паметта на лекари, специалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, планински спасители, миньори и други професионалисти, които са загинали, за да спасят човешки живот.

С решение №1039 на Министерския съвет от 20 декември 2012 г. Денят на спасението бе обявен за официален празник. Така България стана единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Всяка година Денят на спасението се отбелязва на 15-ти август – Голяма Богородица. Тази дата е избрана, тъй като на 15-ти август 1963 г. 26-годишният лекар Стефан Черкезов спасява живота на 47 души, като ги изнася от запалил се автобус, а на следващия ден умира от раните си. Днес Многопрофилната болница във Велико Търново носи неговото име.