Националният съвет на БАПЗГ в своя декларация: ВЗЕМЕТЕ ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ СЕГА, ЗА ДА НИ ИМА И УТРЕ“

„В условията на бързо прогресиращата зараза от COVID-19 все по-често ни напускат медицински специалисти, загубили битката с коварната болест, докато всеотдайно се грижат за своите пациенти. Сърцата ни са изпълнени с тъга от загубата на нашите колеги – прекрасни специалисти и хора с големи сърца! Скърбим и за всички наши сънародници, чийто живот беше прекършен, въпреки денонощните усилия на медицинските екипи!

На заседанието на Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, проведено на 17.10.2020 г., отново с болка бяха поставени дългогодишни проблеми, които в условията на пандемия добиха застрашителна острота.

Затова днес отправяме ясен апел към всички, които носят отговорност за справяне с връхлетялата ни опасност: Вземете правилни решения сега, за да ни има и утре!

Отново се обръщаме и към всички хора: Спазвайте противоепидемичните мерки, пазете се, така пазите и нас!“

Това написа Националният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в декларация, адресирана до българските граждани, журналистите, управляващите и политиците. В документа се изтъква: „ С всеки изминал ден броят на работещите медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и медицински лаборанти намалява. Физическото изнемогване от безкрайните извънредни смени и синдромът на изпепеляването са наш постоянен спътник. Несигурността и тежките несправедливости в системата допълнително натоварват малкото останал персонал.“

Националният съвет на БАПЗГ настоява: „Имайки предвид всекидневните данни за разпространение на болестта, бързите темпове при нарастване на заболеваемостта сред медицинските специалисти и тъй като познаваме реалната ситуация в лечебните заведения, настояваме за спешни решения за промяна в организацията и заплащането на труда на всички медицински специалисти.

Ако и сега в условия на извънредна епидемична ситуация не се вземат извънредни мерки за спасяване на медицинските специалисти по здравни грижи, броят ни ще намалее критично и ще доведе до заплаха за националната ни сигурност. Рискът от колапс на здравеопазната система вече е факт. На всички вече е ясно, че без нас няма кой да се грижи за българските пациенти както в лечебните заведения, така и в извънболничната помощ.

Отказваме да носим вина за недалновидните политически решения, довели до настоящия критичен недостиг на медицински персонал!

Благодарим сърдечно на всички медицински специалисти, които с огромна отговорност и професионализъм остават на своя пост!

За да останат и за да ги има, погрижете се за тях!“

 

Пълния текст на декларацията от Националния съвет на БАПЗГ можете да видите ТУК