НАД 400 СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ СОФИЯ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ОБУЧЕНИЕ ЗА ЕПИЛЕПСИЯТА

Над 400 специалисти по здравни грижи от лечебни заведения, Детско и училищно здравеопазване в София взеха участие на 15 март 2023 г. в курс за продължаващо обучение на тема „Епилепсия. Медицински аспекти за специалистите по здравни грижи“, организиран от Регионална колегия на БАПЗГ- София. Обучението се състоя в зала „Европа“ на Парк Хотел „Москва“. Лектор на курса беше доц. д-р Росен Калпачки, дм, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Св. Анна“.

„Епилепсията е най-често срещаното хронично неврологично заболяване – от него страдат 5 човека от 1000 души население. Заболяването освен клиничен има и сериозен социален аспект“, изтъкна доц. Калпачки. Той се спря на природата на епилепсията, която определи като електрическа болест – при натрупването на напрежение в някоя част на мозъка или в целия мозък се получава „късо съединение“, т.е. получава се епилептично огнище. Пристъпите представляват епизоди, които може да бъдат незабележими и много кратки, а може да продължават и по-дълго със силни конвулсии. Епилептичните пристъпи възникват неочаквано поради което са много опасни за болните – от една страна могат да се наранят, от друга – да създадат притеснения на околните. Затова е изключително важно от една страна да се провежда правилно лечение, което да разрежда и намалява пристъпите, а от друга – свидетелите на епилептичен припадък за могат да реагират адекватно.

Доц. Калпачки демонстрира казаното с кратки документални филмчета, с които разполага от времето на специализацията си в Центъра за епилепсия н Монпелие, Франция. Процесите, които се наблюдаваха в поведението на пациента от краткия филм бяха отбелязани и като параметри в специфичното изследване Електроенцефалография (ЕЕГ). Доц. Калпачки изтъкна, че пациентите трябва да бъдат информирани, че това изследване е безопасно за тях. Специалистът акцентира върху поведението на медицинската сестра по време на генерализиран припадък. Той обясни, че припадък може да се получи когато всички неврони започнат да работят като един – получава се синхронизиране на работата на клетките, което създава условия за образуването на епилептично огнище. Големият припадък има два стадия – тонично сгъване и спиране на дишането. Вторият стадий всъщност води до спиране на припадъка. Когато има малък припадък (аbsence – отсъствие) дори може околните да не го забележат.

Лекторът се спря на различните причини, които могат да доведат до отключването на епилептични припадъци. От една страна вродени малформации, травми, инсулти, менингити, отравяния, които могат да предизвикат мозъчни увреди. От друга страна прагът да възбудимост може да се повиши зарази наследствено предразположение,  злоупотреба с алкохол или наркотици, прием на лекарства, безсъние, глад и др. Той допълни, че прекалено дългото вторачване в монитори (телевизия, джиесеми) също създава риск за отключване на проблема. За да се постави точна диагноза за епилепсия е необходимо да се направят кръвни изследвания, невроизобразяващи изследвания и ЕЕГ. Целта е да се намерят структурни промени в мозъка. Това може да стане с КТ (Компютъртомографско изследване) или МРТ (Магнитно-резонансна томография).

„Епилепсията е лечима. Двама от трима пациенти могат да се излекуват“, изтъкна доц. Калпачки. Той се позова на изследвания, които показват, че 60% от болните с епилепсия постигат добър контрол над пристъпите, който се задържа и след спиране на лечението. 20% от пациентите отговарят на лечението, но при опит за спирането му състоянието им рецидивира. 20% от пристъпите не се копират напълно въпреки системната АК терапия.

Изключително важно е да се казва на пациентите да не пропускат да спазват лечебния алгоритъм, предписан от лекуващия лекар. За да има реален ефект е нужно продължително лечение със специфични лекарства.

Първото лекарство за лечение на епилепсия е открито през 1840 г. В момента има около 20 лекарства, които са предназначени за овладяване на различни видове епилептични пристъпи. постижение е, че страничните ефекти са намалени до минимум. Лекторът изтъкна, че напредъкът на медицината позволява и хирургично лечение на епилепсията, както и Vagus стимулация. Промяната на хранителния режим също помага.

Специалистът се спря на проблема епилепсия и бременност и уточни, че някои лекарства срещу болестта затрудняват забременяването, но е възможно бременността да се планира и контролира.

Доц. Калпачки обясни основните правила, които трябва да спазват специалистите по здравни грижи в случай, че пациент направи епилептичен припадък. Най-важното е да запазят спокойствие, тъй като човек с епилептичен припадък не изпитва болка и не знае какво се случва (няма да има и спомен за това). Важно е да се повдигне леко главата на припадналия като се подложи нещо под главата му. Необходимо е да се разчистят опасни предмети, за да не се нарани. Друго важно правило е по възможност припадналият и главата му да се обърнат да една страна, а не да лежи по гръб. помага и вкарването на ампула диазепам през ануса. В случай, че пристъпът продължи повече от 15 минути е необходимо да се извика Бърза помощ, защото пациентът ще има нужда от реанимация.

Всички участници в курса ще получат кредитни точки по Единната кредитна система на БАПЗГ за продължаващо обучение.

 
Доц. д-р Росен Калпачки, дм, е началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Св. Анна“. Специалист е по неврология и епилепсия. Специализирал е детска неврология и здравен мениджмънт (2007 г., Медицински университет София) и рехабилитация на мозъчно-съдовата болест ( 2013 г., Прага, Чехия). Бил е главен изследовател в 11 международни клинични проучвания в областта на епилепсията, болката, множествената склероза и мозъчно-съдовата болест. Има богата преподавателска дейност на студенти и специализанти по неврология от 2000 г. до момента. Търсен лектор за продължаващо обучение на невролози, спешни медици, общопрактикуващи лекари и специалисти по здравни грижи.