НАД 3000 СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗАЯВИХА НА ПРОТЕСТ В СОФИЯ:”ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!”

Над 3000 специалисти по здравни грижи от цялата страна излязоха на протест на  12 май  2018 г.  – Международния ден на сестринството на площад “Независимост” в София. Те издигнаха своя глас за достойни заплати за висококвалифицирания им труд и възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие. Протестът бе организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти от всички регионални колегии се лишиха от почивния си ден, за да заявят на висок глас, че са нужни промени, за да се спаси съсловието и българските граждани да могат да получават качествени здравни грижи. Те за пореден път припомниха основните проблеми, които чакат от години своето решение, а именно: недостигът на специалисти по здравни грижи, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

БАПЗГ получи подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Българския лекарски съюз и Столичната лекарска колегия, Алианса на българските акушерки, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Медицинска федерация към КТ “Подкрепа”,  Национален синдикат “Защита”, Пациентски организации “Заедно с теб”, Националната асоциация на децата и младите хора болни от диабет, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, съсловните организации на медицинските сестри в Румъния, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово и Албания.

От протестната трибуна в подкрепа на исканията на специалистите по здравни грижи говориха  зам. -председателят на БЛС д-р Галинка Павлова и главният секретар на лекарската съсловна организация д-р Стоян Борисов, който връчи на председателя на БАПЗГ красив букет по случай Международния ден на сестринството. Своята подкрепа изразиха и председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев, председателят на медицинска федерация “Подкрепа” д-р Камен Данов, председателят на Федерацията на независимите синдикати към КНСБ д-р Иван Кокалов,   председателят на Пациентски организации “Заедно с теб” Пенка Георгиева и др.

Специално за протеста в България пристигна г-н Пол Дьо Рав – генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации (EFN). “Здравейте на всички, щастлив съм, че днес съм тук. Мога да Ви разбера, защото в продължение на 33 години работя като медицинска сестра. Медицинските сестри са важни, медицинските сестри са прекрасни. Защо тогава Вие днес сте тук?!”, обърна се той към протестиращите.
Пол Дьо Рав отправи призиви към премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев да вземат мерки за бързо решаване на проблемите на специалистите по здравни грижи, така че те да могат да се реализират професионално в родината си, а не да тръгват за чужбина щом вземат университетските си дипломи. Думите му бяха посрещнати с одобрителни възгласи и ръкопляскания.

Протестиращите бяха облечени в бели престилки и държаха в ръцете си плакати с различни послания, повечето от които са изказвали многократно през годините: “Регламент за компетенциите на професионалистите по здравни грижи”, “Сестрински и акушерски практики за грижи в дома”, “Спасаването на здравните грижи е дълг към нашите пациенти”, “Искаме да живеем и работим в България”, “Квалифицираната ни помощ е гаранция за Вашето здраве”, “Достойно заплащане, за да останем тук и сега”, “Искаме стабилност на здравеопазването и ситулност на гражданите”, “Искаме реформа, но не на парче”, “БАПЗГ – страна в Националния рамков договор”, “Настояваме за регламентиран бюджет за здравни грижи”, “Да работим в България за българите”, “Не убивайте хуманността и милосъърдието!”, “Нов модел на финансиране на здравеопазването”, “Осигурете здравни грижи за нашите родители”,  “Няма качествени здравни грижи без професионалисти” и др.

На един от плакатите беше написан европейският стандарт, според който една медицинска сестра трябва да се грижи за четирима пациенти. У нас броят на медицинските сестри в лечебните заведения е свързан с броя на лекарите в пожелателно съотношение 2:1.

За проблемите пред съсловието от протестната трибуна говориха специалисти по здравни грижи от всички професии.

“Изразявам своето мнение на редова медицинска сестра от Северозападна България, както ни казват Северозападналия край. Ние изчезваме, изчерпани сме, няма ни. Апелирам към всички – това не бива да е протест само на белите престилки, а на цялата българска общност, която ще остане без нас, ако нещата не се променят. “, обърна се към присъстващите на протеста граждани и към цялата българска общност Тя излезе на протестния подиум с куфар в ръка, на който пишеше “Тръгвам си”. Много от протестиращите пък държаха в ръцете си самолетни билети за различни дестинации, на които също се четеше заплашителното “Тръгвам си”. По този начин медиците дадоха заявка, че ще потърсят решение навън, ако у нас не се осъществят в бърз порядък нужните промени, така както това направиха пред последните 20 години над 20 000 медицински сестри. Те грабнаха куфарите за Англия, Дания Германия, където заплатите са близо 10 пъти по-високи от тези в България, имат възможност за кариерно развитие и се радват на уважението на своите пациенти и обществото. Масовата емиграция на медицински сестри доведе до обезкръвяване на българските лечебни заведения. “Ако сега системата успява все още да функционира, то е защото работим на по две-три места”,  коментираха специалисти по здравни грижи.

“Не обезкостявайте българското здравеопазване и без това лекарите не могат да си вдигнат главата от писане! Цялата тежест за грижите на пациентите се пада на нас – лаборанти, медицински сестри, рехабилитатори и всички останали професионалисти по здравни грижи. Не убивайте стожера на нашето здравеопазване”, заяви от протестния подиум Димитър Миличин, рентгенов лаборант от Пловдив.

“Здравейте достойни българи, гордея се, че днес всички Вие имате смелостта да се изправите срещу несправедливостите”, заяви от трибуната Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации “Заедно с теб”. Тя допълни: “Няма да говоря със заучени фрази, ще говоря като пациент. Преди няколко седмици аз бях цяла нощ в Спешното отделение на ИСУЛ заедно с моята 80-годишна майка. Посрещна ни една медицинска сестра – с руса коса, красива, уморена и усмихната. Може би тази жена бе работила някъде другаде допълнително и затова беше уморена, но тя ни държа цяла нощ за ръка, води ни от кабинет на кабинет и изпълняваше своя професионален дълг.”

“Здравейте колеги, Честит празник! Всички знаем, че нашата професия не е задължение. Нашата професия е призвание, нашата професия е душа, нашата професия е обич към болния! Ние затова сме тук на този площад. Но аз искам днес да кажа: Не може повече така!”, заяви на висок глас Теа Цировска, медицински лаборант и председател на Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Пловдив.

От протестната трибуна говориха още медицинската сестра от Националната кардиологична болница Лидия Миленова, Зинаида Николова – медицинска сестра от София и член на УС на Столичната регионална колегия на БАПЗГ, Росица Генчева – рехабилитатор и председател на РК на БАПЗГ – гр. Кърджали, Миглена Петрова – акушерка от Плевен, Ралица Ереданска, фелдшер от Монтана.

Катя Христова, председател на Националната комисия по професионална етика на БАПЗГ, прочете пред множеството исканията, залегнали в протестната декларация, която ще бъде внесена в отговорните институции в първия работен ден след протеста.

“Ние сме тук, за да заявим, че сме сериозно загрижени не само за собствената си съдба, но и за демографското състояние на нацията. Защото младите ни колеги раждат децата си в чужбина и България се лишава от тях. Докога ще търпим това?! На нашия гръб се проведоха необмислени реформи. Страхът беше вселен в душите ни от политици, които се подиграха с нашите надежди. Внушават ни, че е добре да работим на две и три и места и да получаваме една заплата. Повече това не може да продължава!”, заяви от протестната трибуна председателят на БАПЗГ Милка Василева. “Ние искаме да работим в България, да сме полезни и да извоюваме достойно заплащане, за да останат младите в България. А да се случи всичко това нека да извикаме: Достойна заплата за достоен труд! Стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната! Остойностяване на здравните грижи! Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да бъде партньор в договарянето на Националния рамков договор и Колективния трудов договор! Уважение и възможност за кариерно израстване с активното участие на държавата и на работодателите!”, изтъкна още председателят на БАПЗГ.

Протестиращите демонстрираха единството си като заиграха хоро, на което се хвана и генералният секретар на EFN Пол Дьо Рав.