НАД 1000 ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ПРОТЕСТА, ОРГАНИЗИРАН ОТ КНСБ

Над 1000 медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти от цялата страна се включиха на 27 октомври 2017 г. в Националния синдикален протестен митинг “Работеща България иска по-високи заплати”, организиран от КНСБ. В протеста, който се проведе в София, освен медицински специалисти участие взеха миньори, металурзи, енергетици работещи в областта на земеделието, културата, образованието, транспорта, администрацията, леката промишленост, пощенските услуги и др.
Медиците носеха лозунги, които гласяха:  “Не убивайте хуманността и милосърдието”, “Финансиране на здравните грижи от НЗОК”, “Искаме реформа, но не на парче”, “Искаме стабилност на здравеопазването и сигурност за гражданите”,  “Сестрински и акушерски практики за грижи за дома” и др. “Искаме да живеем и работим тук, в България”, скандираха протестиращите.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева припомни от трибуната едно от основните искания на БАПЗГ, посочено в открито писмо до отговорните институции за стартова работна заплата за всеки професионалист по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати. “На здравната ни система не достигат 30 000 медицински сестри и още 5000 акушерки и други медицински специалисти. Ниските доходи принуждават хората да заминават в чужбина или да работят на две места. Повече така не може!”, заяви Милка Василева.
Градусът на протеста вдигна председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Кърджали Росица Генчева, която запя с цяло гърло родопската песен “Излел е Дельо хайдутин”, добила световна слава в изпълнението на Валя Балканска. “Искаме да работим в родината и да се грижим за пациентите в България”, изтъкна лаконично тя, изпратена с одобрителни овации и ръкопляскания.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че през последните 10 години над 10 000 медицински сестри са заминали да работят в чужбина за по-добро заплащане. Той изтъкна, че в бюджета за 2018 г. не е предвидено никакво увеличение на заплатите на около 14 000 медици, които работят в структури на подчинение на Министерство на здравеопазването – психиатрични клиники и болници, центрове по трансфузионна хематология, здравни регионални инспекции и др.