НАД 100 АКУШЕРКИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ЗА АКУШЕРКИ, КОЯТО СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

От 26 до 27 октомври 2018 г. в интерхотел “Велико Търново” в гр. Велико Търново се проведе Международна академия за акушерки под надслов “Акушерката – грижа и разбиране за женското здраве”, организирана от Алианса на българските акушерки (АБА).  Във форума участие взеха над 100 акушерки от цялата страна. Той бе открит с Химна на българската акушерка, който запяха всички присъстващи в залата. Участничките получиха като подарък сувенир, изобразяващ дървото на живота.

Приемствеността в акушерството с измиване на ръцете бе демонстрирана от отличничката на  Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна и най-възрастната работеща акушерка у нас – Мария Петкова от Ботевградско. Баба Миче, както всички я наричат е на 85 години и вече 66 години обслужва родилки и бебета, когато я потърсят за помощ. “Не работя за пари и за слава, просто обичам децата”, сподели с по-младите си колежки баба Миче. Тя им завеща да обичат професията си, която е най-благородната, защото в ръцете на акушерката се ражда животът. “Не влагате ли сърце, не влагате ли обич, по-добре се откажете”, посъветва неуморната акушерка и отбеляза с тъга, че вече се раждат два пъти по-малко деца у нас.

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева поздрави организаторите и участничките във форума. Тя съобщи, че на 8 ноември 2018 г. се очаква да бъде подписан новият Колективен трудов, договор, в който синдикатите ще настояват за 900 лева стартова заплата за всички начинаещи професионалисти по здравни грижи. Тя изтъкна още, че предстои Националният съвет по качество на БАПЗГ да изготви правила за добра акушерска практика с активното участие на акушерки, след което те ще бъдат представени на здравния министър за одобрение.

Академията откри доайенът на детската гинекология  проф. д-р Милко Сираков.  Той представи интересни случаи от своята практика в Университетска болница “Майчин дом” – София.

Задълбочен анализ на причините за преждевременното раждане направи гинекологът проф. д-р Благовест Пехливанов от Университетска болница “Селена” – гр. Пловдив.

Петгодишен план за развитието на родилната помощ във Великобритания представи акушерката Джесика Рийд, консултант по майчино и детско здраве за Лондон в Министерството на здравеопазването.

На вредите от тютюнопушенето по време на бременността се спря акушерката Гергана Николова, която е част от екипа на Министерството на здравеопазването в Англия. От статистиката, която посочи акушерка Николова стана ясно, че в Англия пушещите майки са 10,8%, у нас техният брой е далеч по-голям –  65% от майките пушат. На Острова се прилага национална програма  за превенция на тютюнопушенето, в която е залегнало до 2022 г. пушачките да намалеят до 5% .

Темата „Ролята на акушерката в процеса на кърмене, кабинети по кърмене, споделен опит“ представи акушерката Антоанела Несполи, преподавател в  Медицински университет “Милано Бикока” и почетен член на АБА. Акушерката Любка Кръстева, носител на наградата “акушерка на годината” за 2017 г., представи опита  на акушерките от Родилното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов АД – Велико Търново“, които използват бадемово масло за превенция на разкъсвания при раждане.  Бяха представени презентации свързани с грижата за преждевременно родени деца, професионалното прегаряне, кърменето и др.

Участвалите акушерки във форума ще получат кредитни точки по Единната кредитна система на БАПЗГ за продължаващо обучение.


Работен момент от Академията за акушерки – 2018 г.


Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева поздрави организаторите и участничките във форума.


Регионалният представител на АБА в гр. Пазарджик Благовеста Костова и 85-годишната акушерка Мария Петкова – баба Миче.

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да прочетете ТУК