НАГРАДИ И ДУМИ НА БЛАГОДАРНОСТ ПО СЛУЧАЙ 131-ВАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

Днес, 1-ви декември 2022 г., с полагане на венци и цветя пред Паметника на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България, започна церемонията по отбелязването на 131-вата годишнина от създаването на Военномедицинска академия (ВМА). На събитието присъстваха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, БАПЗГ, БЛС, БЧК, Столична община, НЗОК, КНСБ, КТ “Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, други официални гости.

В приветственото си слово началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, дмн, FACS, изтъкна: “С гордост и чувство на изпълнен дълг на целия екип заявявам, че ВМА се намира в отлична кондиция, запазва тенденцията от 1 януари 2018 г. и няма дългове. Увеличихме заплатите и допълнителното материално стимулиране за служителите, обновихме Академията и развиваме успешно програмата за обучение на военни лекари. Ще продължим на работим в тази посока, въпреки предизвикателствата.”

Проф. Мутафчийски изтъкна, че по време на COVID пандемията ВМА е доказала своята лидерска позиция – през военните болници у нас са преминали над 10 000 пациенти с коронавирусна инфекция, отчетена е най-ниската смъртност в страната и са били ваксинирани срещу коронавируса над 180 000 души. “Имаме самочувствието да посрещнем празника с гордо вдигната глава. Бъдете здрави и все така усърдни, за да може ВМА да остане винаги така, както се очаква от нея – първа сред първите”, каза още началникът на Академията.

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева връчи поздравителен адрес на проф. Мутафчийски, в който се изтъква, че през годините са направени редица усилия и са постигнати значителни успехи в развитието на Военномедицинска академия и нейните структури като бази за лечение, подготовка на нови кадри, развитие на научно-изследователската дейност и провеждане на продължаващо обучение.  В поздравлението се отбелязва още, че днес ВМА е водеща медицинска институция в България с висока оценка в международен план.

“Уважаеми ръководители на клиники и медицински специалисти, Вие заслужено се радвате на доверието и признателността на пациентите, които често отправят към Вас думи на благодарност за Вашия висок професионализъм, всеотдайност и човечност”, се казва още в поздравлението на БАПЗГ.

Десетки военни и цивилни служители на Военномедицинска академия получиха награди. Отличените бяха излъчени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, министъра на здравеопазването, началника на ВМА и председателите на БЛС, БАПЗГ и БЧК.

БАПЗГ награди следните медицински специалисти:

  • старшина Мария Борисова – медицинска сестра-борден център в Център по авиационна, морска физиология и евакуация на департамент “Военномедицинска подготовка и осигуряване”;
  • младши сержант Мария Цекина – медицинска сестра във военно формирование 38010-Приселци на Медицински пунктове към МБАЛ-Варна;
  • Фатма Мутишева-Попова – медицинска сестра в Клиника “Гастроентерология” на МБАЛ-София във ВМА.

 


Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева на празника на ВМА заедно с главната медицинска сестра на Военномедицинска академия Валентина Цекова, старши и редови медицински сестри от ВМА и нейните структури