НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ “ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА РАБОТЯ В БЪЛГАРИЯ”

На 12.05.2018 г. бяха наградени победителите в Националния конкурс “Предизвикателството да работя в България”, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и здравния сайт Clinica.bg. Церемонията по награждаването се състоя на столичния площад “Независимост” веднага след приключването на националния протестен митинг на специалистите по здравни грижи, организиран от БАПЗГ.

Журито на конкурса определи обшо шестива победители – трима специалисти по здравни грижи и трима студенти.

Националният конкурс “Предизвикателството да работя в България” стартира на 1-ви март и приключи на 30 април 2018 г. Той бе насочен към професионалисти по здравни грижи с цел обществеността да разбере от първа ръка за проблемите на съсловието и желаните от него промени.

Инициативата е част от глобалната кампания на Световната здравна организация и Международния съвет на сестрите, която стартира на 27 февруари тази година в Лондон и Женева под надслов “Здравните грижи сега” (Nursing now).

В състезанието за есе се включиха 26 професионалисти по здравни грижи от цялата страна. Интересът към публикуваните в Clinica.bg есета  растеше с всеки изминал ден. В един момент се случи нещо неочаквано – свои есета започнаха да изпращат  и студенти в направление “Здравни грижи”. Решихме да направим отделна категория – само за студенти. От тях получихме 16 есетата. Особено зареждащо и оптимистично е, че бъдещите здравни специалисти искат да се реализират житейски и професионално в България. От нашата настойчивост и от добрата воля и бързите действия на управляващите зависи дали ще задържим тези млади, ентусиазирани и отлично подготвени специалисти  тук, в България, или ще ги оставим да заминат в чужбина, както това направиха през годините на прехода над 30 000 специалисти по здравни грижи.

 

Повече за наградените можете да прочетете ТУК

 

Наградените студенти в Националния конкурс “Предизвикателството да работя в България”, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и здравния сайт Clinica.bg.