МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ПРЕДСТАВИ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2

Здравният министър Стойчо Кацаров представи на 8 юли през журналисти Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването на 08.07.2021 г.

Планът описва състоянието на страната от епидемиологична гледна точка, направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, и като възможности на здравната система да реагира адекватно, обясни министърът.

С документа са определени цветови зони – зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това в коя зона попада страната ни.

В плана са залегнали насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти и предвидените инвестиции в системата.

Националният план за справяне с пандемията ще бъде предоставен на всички институции, за да могат те да съставят свои стратегии за реакция, в случай че страната ни влезе в съответните цветови зони.

В документа са разписани и методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболеваемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.

С Националния план са справяне с пандемията можете да се запознаете ТУК