МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ОБЕЩА ПО-ДОБРИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ И ПРИЕМАНЕ НА СТАНДАРТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА БАПЗГ Г-ЖА МИЛКА ВАСИЛЕВА

„Необходимо е здравните грижи да бъдат стандартизирани. По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават”. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на среща в Министерството на здравеопазването на 15 септември 2021, на която присъстваха председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, парламентарният секретар на БАПЗГ г-жа Мария Балевска и председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ г-жа Петя Недкова.

“Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тeзи специалности се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие”, изтъкна по време на срещата министър Кацаров. Той посочи, че са необходими промени в медицинските стандарти и припомни, че с приетите изменения в някои от тях е намален броят на лекарите, ангажирани с конкретни медицински дейности в лечебните заведения. “По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри”, увери министър Кацаров.

„От много години настояваме да бъдат приети стандарти по здравни грижи, което ще позволи на специалистите от направление „Здравни грижи“ да работят при ясни правила, което осигурява възможност да оказват по-качествени здравни грижи“, изтъкна по време на срещата г-жа Милка Василева. Министър Кацаров изрази съгласие с председателя на БАПЗГ, че е необходимо здравните грижи, подобно на медицинските дейности, да бъдат стандартизирани. “По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, ще се увеличат и възнагражденията, които те ще получават”, заяви здравният министър.

Обсъдени бяха и въпросите с възможностите за кариерно израстване, регламентирани с Професионалната квалификационна рамка на БАПЗГ, както и проблемите при осъществяване на продължаващото обучение, неоценено от работодателите, които не приемат клаузите от Колективния трудов договор (КТД) за допълнително заплащане при представен Сертификат за професионална квалификация.

Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева увери, че в кратък срок Асоциацията ще изготви и предложи на здравното министерство проект на стандарти по здравни грижи.

По време на срещата стана ясно още, че след разговори между Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието и науката броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно.