Министър Кирил Ананиев: В ТОЗИ МОМЕНТ ОСОБЕНО ВАЖНИ СА ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ И ЕКСПЕРТИЗАТА НА ВСИЧКИ ВАС – БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, ЗЪБОЛЕКАРИ И ФАРМАЦЕВТИ

„България и светът са изправени пред предизвикателството да се справят с пандемията от COVID-19. Това е изпитание за всяка здравна система, за всяка сфера от живота ни – такъв, какъвто го познаваме, но най-вече за физическото, психическото и духовно здраве на всеки човек.

Условията да преодолеем изпитанието са две – да бъдем персонално отговорни, пазейки собственото си здраве, да предпазим и околните. Другото условие – държава, медицински специалисти и гражданско общество да работят заедно, като добре смазана машина, в името на общия ни интерес – да спечелим битката и да излезем от нея по-силни и единни.” Това написа  министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в обръщение  към работещите в системата на българското здравеопазване по повод Световния ден на здравето – 7-ми април.

В поздравлението се казва още:

„В този момент особено важни са професионализмът и експертизата на всички Вас – българските лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари и фармацевти. Въпреки неизбежното физическо изтощение и екстремните условия, при които работите, Вие неизменно сте до Вашите пациенти. Едновременно с това давате на гражданите спокойствието, че при необходимост ще получат качествени и навременни медицински грижи. Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване.

Заради натоварването, на което сте подложени, особено онези от Вас, които сега са на първа линия, имате подкрепата на обществото ни. Това е и смисълът на днешния празник – да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате.”

Министърът изтъква, че честването на празника тази година ще е по-различно и ще премине в напрегната работна среда:

„Въпреки, че Вашите лица са скрити зад предпазни маски и защитни очила, знайте, че имате безрезервната признателност на всички нас!

 Благодаря Ви, че сме заедно!

Бъдете здрави и горди със своето призвание!”

Обръщението на министър Кирил Ананиев можете да видите ТУК