Министерството на здравеопазването, съсловните и пациентските организации с общо послание към гражданите на Република България: ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! СПАЗВАЙТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ! ДОВЕРЯВАЙТЕ СЕ НА НАУЧНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА В МЕДИЦИНАТА!

С общ призив към всички граждани на Република България да се ваксинират, да спазват противоепидемичните мерки срещу COVID-19 и да вярват на научните доказателства в медицината се обърнаха служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, председателите на съсловните организации на специалистите по здравни грижи,  лекарите, лекарите по дентална медицина и фармацевтите, и председателите на няколко пациентски организации.

Срещата, на която присъстваха и журналисти, се състоя по инициатива на министър Стойчо Кацаров. Тя се проведе в конферентната зала на Министерството на здравеопазването днес, 2 ноември 2021 г., и бе излъчена в реално време в ефира на Българската национална телевизия.

„Ще дам думата на всеки седнал около тази маса. Ние може да сме имали различие по някои въпроси, може да сме спорили, може да сме се карали даже за някои неща, но по отношение на COVID и начина, по който можем са се справим, нямаме различия. Затова сме седнали заедно на тази маса и искаме чрез Вас (журналистите – бел. ред.) нашето общо послание да стигне до всички хора в страната. Ситуацията е критична, изправили сме се всички пред една огромна заплаха и затова е нужно общо действие. С Нашето събиране днес, с нашата обща позиция, която ще изразим към хората искам да отправим призив на единодействие и за национална мобилизация“ заяви министър Стойчо Кацаров. Той даде думата на специалистите по начина на тяхното подреждане на масата като започна от ляво надясно.

Първа с обръщение към обществото се обърна г-жа Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ): „Нашата организация още от март 2020 г. започна да изпраща призиви към българската общественост да се пазим взаимно. Пазете се хора, пазете и нас! Защото особено последният етап на пандемията показа, че без професионалисти по здравни грижи, особено без медицински сестри и акушерки, ситуацията е наистина много тежка. Обяснявахме на българските граждани, че трябва да спазват социална дистанция, че трябва да се имунизират – защото това е доказателството на науката за по-леко протичане на болестта и намаляване на смъртността. За съжаление не бяхме разбрани. Обърнахме огромно внимание на нашите колеги, проведохме онлайн обучения, стъпили на научните доказателства, за да можем да ги запознаем със смисъла на ваксинацията, с различните ваксини, с начина им на приложение и страничните ефекти. Оказа се, че има ефект. Вече около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. За съжаление обаче медицинските сестри по принцип не достигат. Вероятно вече ви е омръзнало да казвам, че 30 хиляди сестри не достигат в системата. Те вече са над 35 хиляди, защото възрастните колеги се пенсионираха. На много места млади няма. Така, че за пореден път аз отправям призив: Пазете се, за да пазите и нас! Здравната система трябва да оцелее, трябва да продължи да съществува! COVID e много страшно заболяване, но има и много други заболявания и поради пандемията българските граждани нямат равен достъп в момента до здравеопазване. А нашата мисия, на професионалистите по здравни грижи и на всички участници в медицинския процес, е да пазим здравето на хората, да помагаме и да лекуваме, съобразно достиженията на медицинската наука. Така че, нека нашето послание достигне до българските граждани чрез Вас: Ваксинирайте се, спазвайте социална дистанция, бъдете отговорни към себе си, за да оцелеем в това време разделно!“

 

„Добър ден на всички. И дано да е добър и да ни предстоят по-добри дни, защото всички знаем какво е положението в момента. Моментната картина е тежка“, каза в своето обръщение д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Той сподели: „Мислих какво да Ви кажа уважаеми журналисти и какво да кажа на операторите, които са пред мен. Мислих за моя живот, мислих за живота на другите, мислих за живота на любимите хора, мислих за живота на приятелите… Мисля за живота на 10 000 лекари по дентална медицина в България. Да, ние бяхме първите които пуснаха триажа като съсловна организация за работа в условията на COVID-19. Само, че в момента най-важното е ние да достигнем високи стойности на вакасинация, да подходим по начин, по който подхождат не само в Европа, но видяхте и в Китай как дечицата над 3 години се ваксинират. И това, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани е добро, но не е много добро. Защото ние работим на първа линия.“ Д-р Шарков изтъкна, че зъболекарите са изложени на огромен риск, защото естеството на работата им е такава. Въпреки това, те са отговорни към пациентите си и няма върнат пациент, нуждаещ се от дентална помощ. В същото време обаче има пациенти, които предоставят на своя дентален лекар невярна информация за своя здравен и ваксинационен статус и по този начин излагат на опасност живота на специалиста.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията!“, подчерта д-р Шарков. Той изтъкна, че в условията на пандемия на заден план са останали социално значими заболявания като ХИВ/СПИН, хепатит, сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните заболявания и др. „Защото водещото, което води до летален изход е COVID-19. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги. Това не може да продължава повече! Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всички в правотата на предпазване от заболяването“, изтъкна още д-р Шарков. Той допълни, че цял живот работи в сферата на профилактиката и е наясно, че тя е изключително важна. Той сподели, че е загрижен както за себе си, така и за своите близки и студенти, за пациентите, за живота на другите. Д-р Шарков се обърна към журналистите: „Моля Ви, бъдете нашите посланици и отправете нашата молба към всички разумни граждани на нашата държава да се ваксинират!

В изказването си председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз (БФС ) проф. Асена Сербезова се позова на официалната статистика, според която над 90% от хоспитализираните са неваксинирани. Според нея фармацевтите имат неизползван потенциал да убеждават хората да се ваксинират. По думите ѝ фармацевтите са едни от най-достъпните специалисти и би трябвало да бъдат включени във ваксинационния процес. Тя припомни, че Международната федерация на фармацевтите е излязла с писмо, че в 36 държави в различни етапи на ваксинационния процес са включени и фармацевтите, за да се постигне по-голямо ваксинално покритие.

“Страхът се бори със знание. Това знание трябва де се предостави и от лекари, и от фармацевти, и от лекари по дентална медицина, и от специалисти по здравни грижи, и от институции, и от пациентски организации по един изключително достъпен и разбираем начин“, изтъкна проф. Сербезова.

Председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров заяви: „Когато в една пандемия, каквато е COVID-19, 99% от колегите твърдят, едно и също нещо, базирано на медицинските доказателства, и само 1 до 3% в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство и изтъкват аргументи, базирани на доказателствата, са прави. Не всеки, който се различава от общото мнение е Галилео Галилей на нашия век. Разликата между Галилео Галилей и сегашните единици е, че тогава Галилео Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката , базирана на доказателствата…“ Според д-р  Маджаров твърденията на лекари-противници на ваксините срещу коронавируса са неверни и те не би трябвало да се считат за „новите пророци“. Проф. Маджаров изтъкна, че отношението към ваксините не трябва да се политизира и е правилно обществото да вярва на мнението на експертите, а не на политиците, било то и лекари. „Не се идентифицираме с тези, които смятат, че сега е моментът да станат известни и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт“, подчерта д-р Маджаров. По думите му практиката е оборила всички неверни твърдения и това може да се види по увеличения брой на болните в COVID отделенията и COVID зоните. „Всички пациенти се молят да бъдат изписани здрави и без усложнения. За съжаление обаче разликата между това дали ще имат временен дискомфорт заради ваксината или ще бъдат изписан след 10-15 дни от COVID отделението е, че понякога се случва по време на изписването, няколко дни или месец след това човек за загине от усложненията, които са невидими“, заяви д-р Маджаров. Той подчерта, че предупреждението на лекарите, че коронавирусната инфекция е опасна болест, не е за да бъдат  плашени пациентите. По същия начин лекарите предупреждават, че пушенето на цигари носи риск от развитие на карцином на белия дроб. „Това не е опит за всяване на ужас. Това е медицински научен съвет“, подчерта д-р Маджаров. Той се обърна към хората, у които все още има някакви съмнения, да не се поддават на конспиративни теории, а да се съсредоточат към настоящите проблеми, които изискват разумни решения. Д-р Маджаров изтъкна още, че лекарите страдат и преживяват болката и страданието на всеки един пациент, въпреки че не винаги това личи на пръв поглед заради факта, че те са съсредоточени в работата си за доброто на пациента.

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация (НПО), макар и със закъснение, трябва да се направят общи усилия за подобряване на ваксинационния процес у нас. По думите му в момента сме свидетели на тежка вълна на COVID-19. „Не зная дали е най-тежката или предстоят още по тежки – от нас зависи. Но в тази тежка вълна трябват много смели действия, включително и да бъдем нестандартни в това което правим.“, подчерта д-р Хасърджиев. Според него са необходими посланици, които да посочват разумните решения.  Д-р Хасърджиев призова да се ваксинират срещу коронавируса възрастните хора и хората с хронични заболявания: „Не се колебайте, няма за кога! Той посъветва хората с хронични заболявания да се свържат с лекаря, който лекува заболяването им, за да получат компетентен съвет. „На практика почти няма групи, при които поставянето на ваксина да е противопоказно. Най-противопоказно е човек да се разболее от COVID, да има едно-две хронични заболявания и да не може никога да оздравее“, изтъкна д-р Хасърджиев и добави, че самият той се е ваксинирал два пъти срещу коронавируса, майка му, баща му и всички негови близки също са ваксинирани. Д-р Хасърджиев потвърди, че е убеден в безопасността ва ваксините и призова: “За Бога братя, ваксинирайте се!“

Председателят на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов сподели, че хора с фалшиви сертификати се обръщат към асоциацията със зов за помощ, за да получат възможност да се ваксинират наистина. Той допълни, че фалшификациите в здравеопазването са опасни и неоправдани. Той иронизира желанието на някои на всяка цена да отидат в ресторант или дискотека. Според Таушанов е нужно Министерството на здравеопазването да излиза с убедителни аргументи срещу фалшивите конспиративни теории. Една от тях вече е оборена – а именно, че само възрастните хора боледуват от коронавирусна инфекция, защото новата пандемична вълна е засегнала и много млади хора. „Този вариант на коронавируса е 10 пъти по-заразен, затова има повече заболели“, изтъкна Пламен Таушанов. Друг акцент в неговото изказване беше, че ваксините са надеждни и безвредни. Това го доказва практиката в световен мащаб, защото вече са ваксинирани милиони и дори милиарди хора.  Таушанов сподели, че бил ваксиниран срещу COVID-19, след което е преболедувал коронавирусна инфекция, но благодарение на това е прекарал заболяването по-леко. Той обърна внимание и на необходимостта от носене на маски, които да бъдат закупени от аптека и да се използват по правилата за безопасност, „а не да стоят по джобовете и да се пипат с мръсни ръце“. Пламен Таушанов призова за нетърпимост към всички, които ходят без маски, към всички измамници, да се различава истината от лъжата.

„Изключително важна е вярната и научно доказана информация, която се поднася на пациентите“, изтъкна г-жа Боряна Ботева, председател на УС на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване. Пациенти с хронични заболявания често споделяли, че желаят да се ваксинират, но се колебаят, защото получават разнопосочни информации, които ги объркват. От организацията насочват такива пациенти към решенията на експертните съвети по различните болести и към лекари с различни специалности, които предоставят безпристрастна информация, почиваща на научните доказателства.

„Трябва да спазваме няколко прости правила – носете маски, ограничете контактите си в следващите няколко седмици, дезинфекцирайте, проветрявайте, стойте на дистанция. И най-важното нещо – ваксинирайте се! Ваксинацията е това, което ще ни извади трайно от това бедствие, ще ни позволи да възстановим нормалния си начин на общуване, на работа и на живот, да върнем децата в училище. Всички други мерки са временни, те отлагат от един локдаун до следващия“. С този призив министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обърна към българските граждани. Той допълни, че коронавирусната инфекция се предава от човек на човек затова няма как да се справим поотделно. „Можем да излезем от тази ситуация, можем да се справим! Всеки един от нас трябва да се държи отговорно към любимите си хора, към своите близки, роднини, приятели. Ситуацията е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици. Моля ви, нека проявим отговорност,  за да излезем от тази криза по-силни – като хора, които виждат смисъл в това да съществуваме заедно като общност, народ и държава“, подчерта министър Кацаров. Той посочи, че страната ни е изправена пред най-тежката вълна на COVID-19 досега.

„Здравната система до този момент се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични. Обръщам се към всички лекари, сестри, санитари, фармацевти, шофьори, всички, които са в реанимационните отделения, в COVID-отделенията, в линейките. Знам колко им е трудно и физически, и психически, и емоционално в тази ситуация. Мога единствено да кажа, че се гордея с тях, гордея се, че съм лекар, като виждам какво правят. Гордея се, че съм българин, като виждам това, което правят на предела на силите си. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас като граждани. Колкото и добре да е подготвена и организирана системата, ако всички ние не се вземем в ръце, не можем да излезем от тази криза“ , заяви още здравният министър. Като домакин той призова всички участници в срещата да демонстрират своето единство за преодоляване на недоверието към ваксините и за отговорно поведение по време на пандемията като се хванат за ръце. С това те отправиха ясно послание към всички граждани на Република България, че само заедно можем да успеем в битката срещу COVID-19.