МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РАЗЯСНИ ИЗИСКВАНИЯТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦИФРОВ COVID-СЕРТИФИКАТ

Три са видовете Европейски цифров COVID-сертификат – за ваксинация срещу COVID-19, за преболедуване на COVID-19, доказано с PCR тест и за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR тест или с антигенен тест. Това напомниха от Министерството на здравеопазването на 21.10.2021 г.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация може да се получи от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който е имунизирал лицето. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, са прекарали COVID-19, потвърдено с PCR тест.

Министерството на здравеопазването обърна внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен документ на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване на базата на бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списъкът на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от следния адрес: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

От МЗ уточниха още, че за „зелен сертификат“ се признават и посочените в заповедта на министъра от 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с PCR или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Предстои валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 да бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати ще могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установена с PCR тест или антигенен тест. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерството на здравеопазването на 21 октомври, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

„Информационно обслужване“ АД работят усилено и ни увериха, че най-късно в понеделник ще могат да се издават сертификати за преболедували, установени с антигенен тест. Право да получат документа ще имат всички, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г., когато официално за България антигенният тест е приравнен на PCR теста“, допълни здравният министър.

Това решение стъпва на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология. В министерството вече е постъпила позицията на Експертния съвет по инфекциозни болести с главен координатор проф. Червенякова – членовете на Съвета единодушно подкрепят удължаването валидността на сертификата. Постъпило е и становището на Експертния съвет по епидемиология с главен координатор проф. Стоилова – в документа също се изказва съгласие. Очаква се и позицията на проф. Мурджева и колегите ѝ от Експертния съвет по клинична имунология. В предварителен разговор от там също е изказана подкрепа. Това стана ясно от думите на зам.-министър д-р Тома Томов.