Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: В ТЕЗИ ТЕЖКИ ДНИ НА ИЗПИТАНИЕ ОБЩЕСТВОТО КАТО ЧЕ ЛИ ПРОУМЯ НЕЗАМЕНИМАТА РОЛЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ КАТО ГАРАНТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА НАЦИИТЕ, НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

По повод 7-ми април – Световния ден на здравето, председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева изпрати поздравителен адрес до председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, в който се казва:

„В Деня на здравето, който се отбелязва в целия свят,  от името на УС на БАПЗГ във Ваше лице бих искала да поздравя всички лекари, които заедно със специалистите по здравни грижи поемат тежките удари на коронавирусната пандемия и впрягат своите знания, умения, сили, вяра и любов за да лекуват и да спасят заразените с коварната болест.

Предизвикателството COVID-19 е огромно не само за медиците, но и за обществото, институциите, работодателите във всички сектори в национален и световен план. Това е тест за издръжливостта, дисциплината, отговорността, силата и вярата на всички специалисти в своята област, на всички хора, на всеки човек. Това е тест за обединение на силите в името на Доброто, Живота и Бъдещето за всички нас. Тест за смирение и добиване на нова сила едновременно.

Лекарите и специалистите по здравни грижи, обединени в медицински екипи, всеки ден с висок професионализъм и безстрашие решават този тест. Дават пример на всички какъв трябва да бъде Новият човек, какво трябва да бъде Новото общество, какъв трябва да бъде Новият живот. Медиците са моделът, който трябва да бъде следван,  поставяйки общественото над личното, животът над унищожението, бъдещето над обречеността. Милиони Герои в бяло по света се борят днес за заразените с новия коронавирус. Загърбвайки грозящата ги опасност, те лекуват, търсят нови методи на лечение, нови лекарства, нови ваксини. За тях всеки пациент е уникална личност, а не статистическа единица. Когато успяват да помогнат, медиците се радват. Когато непознатата болест надделее в жестоката битка, те скърбят заедно с близките на погубения.”

В поздравлението се казва още:

„В тези тежки дни на изпитание обществото като че ли проумя незаменимата роля на медицинските специалисти като гарант за бъдещето на нациите, на човечеството. У нас мнозина проявиха своето преклонение и респект към българските медици като дариха предпазни средства, апаратура и парични суми за многобройни дарителски кампании, включително и за Националната кампания на Българския лекарски съюз „За героите в бяло”, в която се включи и БАПЗГ.

Скъпи лекари, бъдете здрави  и все така неотменно верни на Хипократовата клетва! Ние, специалистите по здравни грижи, сме убедени че само заедно, в единомислие и единодействие, ще победим и тази болест! Неведнъж през годините сме доказвали, че можем да се справим и с най-трудните предизвикателства. Ще успеем и този път с подкрепата на политиците и на цялото общество!”   

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК