Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ СЪЗДАДЕ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА КАДРОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ И ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ У НАС

Няма болница в България, която да не търси медицински сестри. Това заяви пред Zdrave.net днес председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. По думите ѝ COVID епидемията за пореден път е доказала нуждата от този тип кадри в системата и то в световен мащаб. Василева коментира и отличаването на медицинските сестри от ЕС с престижната награда „Жените в Европа 2020“ в категорията „Жени в действие“. Според нея тя е напълно заслужена и показва важността на тази професия.

„Професията на медицинската сестра е многолика, разнопосочна и изключително трудна“, заяви Василева и допълни, че COVID кризата е показала това за пореден път. Тук не става дума за чистото изпълнение на медицинските дейности, а за човешкото отношение – да вдъхнеш надежда, да успокоиш болния – нещо, за което за съжаление често няма време, а хората имат огромна нужда от това, заяви тя.

Недостигът на сестри в глобален и национален мащаб обаче се оказва огромен проблем, стана още ясно от думите й. Когато една сестра се грижи за 40-50 болни души, тя едва смогва да направи медицинските назначения на лекарите и е трудно винаги да бъде усмихната и да обръща голямо внимание на пациентите, отбеляза Василева.

„И без пандемия недостигът на медицински сестри в света е шест милиона. Това показва, че тази професия е важна, тя е много трудна за изпълнение, но за съжаление сред младите хора няма мотивация да учат за медицински сестри“, заяви тя. Това е и причината СЗО непрекъснато да декларира подкрепа за тази професия, като насърчава отделните правителства да предприемат мерки за задържане и мотивация на този тип кадри, допълни Василева.

Не само сестрите, но и всички професионалисти по здравни грижи са ключов елемент от кризата. Голяма част от лекарите признават този труд, има много хубави постове за медици в социалните мрежи, от които е видно, че те оценяват тези професии и личностните качества на хората, с които работят. За съжаление обаче на високо държавно ниво те не са достатъчно добре оценени“, коментира Василева. По думите й на системата са нужни поне 30 000 сестри, и то само в болничната помощ.

„Ние работим в екип и ако в него няма достатъчно професионалисти по здравни грижи, лекарят на практика е с вързани ръце“, изтъкна тя. „Ние не очакваме този проблем, натрупван с 30 години, да се реши в един ден“, допълни Василева. Тя обаче изтъкна, че е нужно да се демонстрира уважение към професионалистите по здравни грижи, както и да се създаде стратегия какво ще се прави в тази сфера, включително и по какви критерии да се определя заплащането. „Очакваме един по-ясен стратегически документ какво смята да прави държавата с този тип персонал, който е в критичен недостиг, но за съжаление не сме видели нищо такова. Разбираме, че ситуацията е много усложнена покрай епидемията, но това също са част от мерките“, допълни тя. Василева припомни, че средната възраст на сестрите е 55 години, а една трета от тях са над 68 години. Това са хора с много богат опит, но за съжаление и с много болести. И ако те утре решат да не се върнат към своето работно място, ситуацията ще е много усложнена“, допълни председателят на БАПЗГ.

Милка Василева заяви, че има проблем с допълнителното финансиране за работещите на първа линия и посочи, че тази подкрепа е неясно определена. „Ние твърдим, че всеки медик е на първа линия, без значение дали е лекар или медицинска сестра. Всеки е на първа линия, защото има контакт с пациенти, а никой не знае дали те са заразени или не“, заяви тя, като отбеляза, че това се отнася и за сестрите, работещи в образователната сфера. „Като цяло, посочи Василева, заплатите на медицинските сестри зависят от много субективни фактори вътре в самите лечебните заведения.“ В тази връзка тя припомни искането в НРД да бъде записано, какъв процент от клиничните пътеки ще бъде заделян за работни заплати.

„Колегите са преуморени и прегорели от всичко, което се случва пред очите им. Те са психически и физически на ръба на силите си и когато има проблем със заплащането, това е допълнително напрежение и подигравка“, обобщи председателят на БАПЗГ. Тя даде и конкретен пример със забавеното заплащане на бонусите за медицинските сестри, работещи на първа линия в болницата в Поморие.

Василева коментира и факта, че на места медицински сестри от затворените детски градини и училища се включват на помощ на лекарите в болниците, като обясни, че част от тях го правят доброволно, но други са задължени със заповед на кмета. Алтернативата пред тях е да излязат в неплатен отпуск. Решението зависи от конкретното населено място, но по думите на Василева в почти всички общини е направена някаква реорганизация. Обикновено медицинските сестри от лечебните заведения са пренасочени към COVID отделенията, а колегите им от учебните заведения помагат в „чистите“ от вируса структури, ако има такива, поясни още тя.

Публикувано на 08.12.2020 г.