Милка Василева към специалистите по здравни грижи: БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВАШИЯ УПОРИТ ТРУД И ОТДАДЕНОСТ КЪМ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ, ВЪПРЕКИ НЕРЕШЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

„Уважаеми ръководители по здравни грижи, скъпи колеги, от името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви поздравявам с нашия професионален празник – 12 май. Благодаря Ви за лидерските умения, високия професионализъм и милосърдието, които проявявате всеки ден! Благодаря Ви за Вашия упорит труд и отдаденост към нуждаещите се от здравни грижи, въпреки нерешените проблеми на българското здравеопазване. Това написа председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в поздравителен адрес по повод празника на съсловието.

В поздравлението се изтъква, че тази година на 12 май ще отбележим 203-годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл – Жената с лампата, която постави основите на съвременните здравни грижи и модерното сестринство. Празникът ще мине под знака на 20-годишния юбилей на БАПЗГ. „Две десетилетия заедно работихме за утвърждаването на нашите професии и заедно посрещаме новите  предизвикателства в развитието на здравните грижи. Заедно ще успеем да се съхраним като съсловие и да продължим напред!“, изтъква лидерът на специалистите по здравни грижи.

Милка Василева отбелязва, че живеем във време на глобални здравни предизвикателства. Време, в което необходимостта от преодоляването на дефицита на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти става все по-осъзната. Тя припомня, че много научни изследвания показват постигането на по-добри резултати при наличието на достатъчно медицински специалисти, които осъществяват нужните дейности в сферата на здравеопазването.

В поздравлението се изтъква, че необходимостта от инвестиции, привличане на кадри и осигуряване на по-добри условия на труд съществува на глобално ниво. „Затова Международният съвет на медицинските сестри (ICN) представи тази година мотото „Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще“. Ние се присъединяваме към този призив като казваме „Нашите специалисти по здравни грижи са Нашето бъдеще“.

Поздравлението  завършва с думите: „Бъдете здрави, скъпи колеги, и продължавайте да изпълнявате мисията си с любов, чест и достойнство!“

Поздравителния адрес от БАПЗГ можете да видите ТУК