Милка Василева в поздравление към спешните медици: СКЪПИ КОЛЕГИ, БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ВСЕОТДАЙНОСТТА И НЕУМОРНИТЕ УСИЛИЯ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!

На 27-ми май отбелязваме Световния ден на спешната помощ. По повод празника председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева изпрати поздравителен адрес до директорите на Центровете да спешна медицинска помощ у нас, д-р Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в системата на спешната помощ и проф. д-р Асен Балтов – изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. В поздравлението се казва: „Уважаеми директори на ЦСМП, Уважаема д-р Кателиева, Уважаеми проф. Балтов, Скъпи колеги, От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразявам нашата благодарност и респект към Вашия висококвалифициран и всеотдаен труд 24 часа в денонощието в името на здравето и живота на хиляди българи, които имат нужда от спешна медицинска помощ! Днес, когато отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ, бихме искали за изтъкнем, че вече втора година в условия на пандемия медицинските екипи от Центровете и Филиалите за спешна медицинска помощ, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Спешните отделения в лечебните заведения в страната правят всичко по силите си за да спасяват човешки животи. Поклон пред паметта на нашите колеги, които загубиха битката с COVID-19, оставайки до последно верни на своята мисия в служба на обществото!“

В поздравителния адрес се изтъква, че въпреки напрегнатото ежедневие и работа на първа линия, медицинските специалисти и служителите в системата на спешната помощ продължават да повишават своята квалификация след възстановяване на обученията по европейската програма „Подобряване на условията за лечение на спешни състояния“ (ПУЛСС). „Въоръжени с най-съвременни знания и умения, дисциплина, любов и смелост, лекарите, медицинските фелдшери, медицинските сестри и други медицински специалисти в сферата на спешната помощ предоставят навременна и животоспасяваща медицинска помощ в цялата страна. Днес много от тях отново са на работните си места, за да посрещат нови предизвикателства“, се казва в поздравлението. В него се изразява надежда, че в тазгодишната кандидатстудентска кампания ще има повече млади хора, които ще пожелаят да учат и да посветят своите сили за развитието на спешната помощ у нас: „Защото най-големият проблем в момента в системата на спешната помощ е именно недостигът на медицински кадри. Вярваме, че на държавническо ниво ще бъдат намерени работещи решения за преодоляването на кадровия дефицит, който в последните години стана хроничен. Без съмнение това е ключът и към намаляването на случаите на агресия срещу спешните медицински екипи.

СКЪПИ КОЛЕГИ, БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ВСЕОТДАЙНОСТТА И НЕУМОРНИТЕ УСИЛИЯ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК