МЗ АКТУАЛИЗИРА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ВАКСИНАТА НА ПФАЙЗЕР/БИОНТЕХ – COMIRNATY

Министерството на здравеопазването актуализира кратката характеристика на ваксина на Пфайзер/Бионтех – Comirnaty COVID-19 vaccine, като в нея вече е записано, че един флакон (0,45 ml) съдържа 6 дози по 0,3 ml след разреждане. Една пък доза съдържа 30 микрограма иРНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици), информира Zdrdve.net на 13.01.2021 г.

Досега, в съответствие с решението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) от един флакон се изтегляха по пет дози. Преди дни ЕМА преразгледа решението си и прие, че те могат да са шест.

За да се изтеглят шест дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с малък (неизползваем) мъртъв обем. Той трябва да не е по-голям от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, може да няма достатъчен обем за изтегляне на шест дози от един флакон, предупреждават от МЗ.

След разреждане на всеки флакон трябва да се записва дата и час, тъй като дозите трябва да се използват до шест часа след като са приготвени. В случай, че количеството на останалата във флакона ваксина не може да достави една цяла доза от 0,3 ml, флаконът трябва да се изхвърли и в никакъв случай да не се събират излишъците ваксина от няколко флакона.

В кратката характеристика е записано още, че липсват данни относно взаимозаменяемостта на Comirnaty с други ваксини срещу COVID-19 за завършване на ваксинационния курс. Лица, на които е приложена първа доза Comirnaty, трябва да получат втора доза от същата ваксина, за да завършат ваксинационния курс.

От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез национална система за съобщаване и да включат партидния номер, ако е наличен.

 

Актуализираната кратка характеристика на Comirnaty COVID-19 vaccine можете да видите ТУК