МЕДИЦИ ОТ ВМА И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЗАСАДИХА ЛАВРОВО ДЪРВО В ДЕНЯ НА СЕСТРИНСТВОТО

Лаврово дърво в близост до централния вход на Военномедицинска академия засадиха началникът на ВМА, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, и главната медицинска сестра на болницата Валентина Цекова. Младата фиданка е подарък от Българската православна църква по повод Международния ден на сестринството, който се отбелязва всяка година на 12 май. Гост на събитието беше председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

„На 7 април тази година по повод Световния ден на здравето засадихме три фиданки – Вяра, Надежда и Любов. Днес, на 12 май, от Българската православна църква ни подариха младо лаврово дърво, което ще наречем София“, обясни за сайт а на БАПЗГ главна сестра Цекова. Тя допълни, че Вяра е бяла магнолия и символизира вярата в медиците, Надежда е жълта магнолия и символизира надеждата в медицинските специалисти, а Любов е розова магнолия и символизира любовта на медиците  към хората. Новата лаврова фиданка София е символ на силата и закрилата, която получават медиците и пациентите.

В поздравителен адрес към над 700 специалисти по здравни грижи във ВМА проф. Мутафчийски изтъкна: „Всички трябва да се поучим от уроците от пандемията и да ги превърнем в действия за бъдещето. И друг път съм казвал, че работата на медицинските сестри и въобще на професионалистите по здравни грижи е незаменима. Затова и част от инвестициите ни са насочени именно в тяхното развитие – с осигуряването на по-добри условия на труд и по-големи възможности за допълнителна квалификация. В тази връзка, създадохме възможност за специализация по две направления – анестезиология и превързочна техника“. Той допълни, че за следващата учебна година са отпуснати 10 места за обучение на военни медицински сестри. „Първият випуск, който завърши, се доказаха като изключително мотивирани професионалисти, ясно съзнаващи отговорностите и на медицинската, и на военната униформи. Половината от тях вече бяха на мисия зад граница, където получиха отлична оценка за представянето си“, припомни началникът на ВМА.

„Колеги, благодаря Ви за отдадеността и неуморния труд. За това, че поддържате огънчето на милосърдието и стриктно браните завета на основоположничката на модерното сестринство Флорънс Найтингейл да помагате на лекаря и винаги да бдите над болните! Зная, че понякога е трудно – има ситуации, които променят не само живота на пациентите и на техните близки, но и нашия. Благодаря Ви за силата и борбения дух! Гордея се с Вас! Честит празник! Бъдете здрави!“ , изтъкна още проф. Мутафчийски.

„Силата ни е да бъдем отлични професионалисти, да работим в екип, да бъдем съпричастни към страданието, да изслушваме с внимание, да проявяваме човечност и разбиране към всеки един пациент. Грижите ни са насочени към усещането на пациента, че той е единствен и ще направим най-доброто за него.

Лично за мен работата на професионалистите по здравни грижи е призвание. Тя трябва да се чувства със сърцето, неслучайно са наричани милосърдни сестри, въпреки интензивното и натоварено физически и психически ежедневие, което налага притежаването на много умения“, изтъкна в своя поздравителен адрес главна сестра Цекова. „За мен, колеги, Вие сте скритата сила на ВМА, най-квалифицираните, най-състрадателните и най-подготвените професионалисти по здравни грижи! Вие сте стълб, без който ВМА нямаше да е това, което е!“, допълни тя и благодари на колегите си за тяхната всеотдайност, професионализъм и умение за работа в екип.

„В днешното време на кризи от най-различно естество, на фона на заплашително нарастващ недостиг на медицински сестри, акушерки, рентгенови и медицински лаборанти, рехабилитатори и лекарски асистенти в световен мащаб – Вие сте тук, при нас! Неотменно и до лекарите, и до пациента, през целия лечебен процес, в радост и болка, в страх и надежда, давайки му вяра“, каза в поздравлението си Мария Борисова, председател на Дружеството на БАПЗГ към ВМА и председател на Националния консултативен професионален съвет на медицинските сестри към БАПЗГ. Тя отбеляза, че въпреки голямата си натовареност специалистите по здравни грижи проявяват присъщото си милосърдие и емпатия, намирайки време да обърнат внимание на всеки един болен, близък или колега.

По-късно началникът на ВМА връчи грамоти на цивилни служители във ВМА за техния висок професионализъм, отговорност и всеотдайност при изпълнение на служебните им задължения, за високи постижения в работата и във връзка с Международния ден на сестринството. След жребий за Професионалист на годината беше избрана Анна Петрова, медицинска сестра в Клиниката по неврохирургия. Награда за дългогодишен принос в утвърждаването на сестринската професия получи Нели Костадинова, бивша медицинска сестра с дългогодишен стаж в Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Банкя.

Преди церемонията по награждаването представителите на Българската православна църква отправиха молитви за медиците във ВМА – да бъдат здрави и да проявяват своята любов, милосърдие и търпение към пациентите. Председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева изказа топли думи на благодарност към присъстващите на тържеството медици: „Честит празник, скъпи колеги! позволете ми първо да благодаря на генерал Мутафчийски за прекрасните думи и прекрасното отношение, което той демонстрира винаги към всички професионалисти по здравни грижи, за прекрасното сътрудничество между БАПЗГ и ВМА. На Вас скъпи колеги, желая здраве, за да дарявате здраве. Желая Ви повече усмивки, за да подкрепяте пациентите. Желая Ви повече ентусиазъм, защото хората разчитат на вас и вие трябва да сте винаги до тях. Така ще получите признание и благодарност от обществото. Честит празник!“

 

Повече подробности можете да видите в раздел „20 години БАПЗГ“.