МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ И МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ „ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА“ ПОСРЕЩНАХА СВОИТЕ ПЪРВОКУРСНИЦИ

Първокурсници от различни специалности присъстваха на церемонии по официалното откриване на академичната учебна година в Медицински университет – София и Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, които се състояха днес, 26 септември 2022 г.

„Тази година в специалност „Медицинска сестра“ по държавна поръчка са приети 270 първокурсници, които ще учат в Медицински университет – София и Филиал Враца на МУ-София. Приетите първокурсници в специалност „Акушерка“ са 40“, обясни за сайта на БАПЗГ проф. Магдалена Александрова, декан на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“.

Церемонията по откриването на учебната година се състоя в двора на университета.

На празника присъстваха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, зам.-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, зам.-кметът на Столична община по „Финанси и здравеопазване“ – г-н Дончо Барбалов, председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева, зам. -ректори, преподаватели, гости  и др.

Милка Василева  връчи поздравителен адрес на акад. Трайков, в който се казва: „Този вълнуващ празник дава началото на новата учебна година, през която студентите, специализантите и докторантите на Медицински университет – София ще добиват нови знания и умения, ще се включват в научно-изследователска дейност, ще участват в различни научни форуми и благотворителни инициативи. Всички те имат шанса да бъдат част от семейството на учебното заведение, което за поредна година е с най-високата акредитационна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Тук се прилагат утвърдени модели за обучение, съчетани с иновативни подходи – формула, която дава своите добри плодове. Това личи от високата мотивация на студентите и резултатите, които те показват на изпитите. Надяваме се, скъпи студенти, да запазите Вашия устрем към самоусъвършенстване и когато започнете да практикувате избраната от Вас професия!“    

Поздравителни адреси изпратиха и президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, ректори на университети от страната и др.

„Всяко начало е красиво: началото на един сезон, началото на едно приятелство, началото на Вашия път в широкото поле на познанието върху човека и неговото здраве. Естествено е моето, а надявам се и Вашето вълнение, защото сме изправени пред поредното предизвикателство, което образователният процес ни поставя. Ние всички желаем той да е съдържателен, пълноценен и присъствен. Нека времето, в което сте тук бъде наистина добро за Вас – осмислено, споделено, проникновено и вдъхновено. Отстоявайте избора си и защитавайте благородните ценности, които стоят зад него“, обърна се към първокурсниците ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков. Той изтъкна, че със своята 105-годишна история университетът успява да съчетава традициите с иновациите, да се справя с предизвикателствата на новото време и да привлича все повече студенти от чужбина. На този етап в МУ-София учат над 3 000 студенти от различни страни. Акад. Трайков благодари на преподавателите за тяхната всеотдайност при подготовката на младата смяна лекари, специалисти по здравни грижи, стоматолози и фармацевти.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев поздрави преподавателите и ръководството на МУ – София за всеотдайната им работа. „Благодарение на Вас и висококвалифицираните кадри, работили тук през годините, Медицински университет – София зае своето авторитетно място сред лидерите в обучението по медицина у нас.“.Той се обърна и към студентите: „Подготовката, която ще получите в това престижно висше училище, ще ви осигури не само отлична основа и много възможности за професионална реализация в нашата страна, но ще ви изгради и като достойни, принципни хора. Бъдете упорити, последователни, целеустремени и съм сигурен, че ще успеете. Следвайте примера на всички забележителни личности, чийто професионален път е тръгнал именно от този университет. Те са гордост за България и знайте, че от вашите вяра, воля и труд зависи един ден да бъдете сред тях.“

Успехи на новите студенти пожелаха председателят на Студентския съвет Людмила Борисова и първокурсникът Александър Сиджимов.

Тържественото откриване продължи с церемонии в различните факултети. Студентският съвет организира Ден на първокурсника, за да се запознаят новоприетите студенти със структурата на всеки факултет, различните катедри и отделните дисциплини, а по-опитните студенти ги запознаха с базата на университета, отделните аудитории и зали.

337 първокурсници са приети в различните специалности на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, съобщи за сайта на БАПЗГ директорът на колежа проф. Захарина Савова. Тя пожела на бъдещите медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, масажисти, инспектори по обществено здраве, медицински козметици, помощник-фармацевти и зъботехници да бъдат усърдни при получаването на знания и умения, за да постигнат заслужено уважение от бъдещите си пациенти и обществото. Тя даде за пример патрона на колежа – Йорданка Филаретова, която е оставила дълбока диря в сърцата на поколения българи с народолюбивата си дейност и благотворителни каузи. Поздравления отправиха проф. Мая Визева – ръководител на Учебния отдел на колежа, и  ръководителите на отделните специалности.

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК

 


Здравният министър Асен Меджидиев присъства на откриването на академичната година в Медицински университет – София

 


Пъвокурсници от различни специалности присъстваха на церемонията по официалното откриване на  учебната година в МУ-София

 


От ляво надясно: Проф. Магдалена Александрова – декан на ФОЗ на МУ-София, проф. Мая Визева – ръководител на Учебен отдел в медицински колеж „Йорданка Филаретова“, Милка Василева – председател на УС на БАПЗГ и проф. д-р Вихрен Петков от Катедра „Здравна политика и мениджмънт“ към ФОЗ на МУ-София   

 


 Откриването на учебната година в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“