МЕДИЦИНСКИ ЛАБОРАНТИ ОТ 5 ГРАДА СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНАТА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА СЪРДЕЧНОСЪДОВИЯ РИСК ПРИ ХОРА С ДИАБЕТ ТИП 2

Национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 се проведе на 20 и 21 октомври 2018 г. Тя бе организирана по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември и премина под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и бе организирана от Фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Инициативата се провежда за втора поредна година и има за цел да информира широката общественост за риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при хората с така наречения “старчески диабет”.

По време на кампанията в няколко градове на страната бяха осъществени безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2. Това бе възможно благодарение на мобилна лаборатория и медицински лаборанти, които се включиха в благородната инициатива. През следващите няколко месеца ще се проведат различни активности, които да заострят вниманието на всеки човек с придобит диабет да обърне внимание на здравето си. В мощната информационна кампания ще се включат национални радиостанции. На пациентите в над 50 диагностично-консултативни центрове в София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив ще бъдат раздадени информационни материали. Образователни листовки и плакати ще се предоставят и на посетителите в пощенските станции в страната. Информация ще се предоставя и чрез метробордове и излъчване на видеоклипове на екраните, разположени на ключовите станции на метрото в столицата.

За осъществяване на безплатните изследвания помогнаха следните медицински лаборанти:

В София –  Таня Пантелеева и Десислава Георгиева

В Пловдив – Ахмед Толупов и Джейлан Рамадан

В Стара Загора – Стефка Бояджиева и Катя Кичукова

Във Варна – Тансу Якубова и Йоанна Кулева 

В Плевен – Снежана  Ал Кели и Александър Чакалов

 

 
Мобилната лаборатория


Медицинските лаборанти Стефка Бояджиева (на преден план) и Катя Кичукова по време на кампанията в Стара Загора.