КТ “ПОДКРЕПА” ПУСНА ЕЛЕКТРОННА ПЕТИЦИЯ ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА НОЩИЯ ТРУД, ПОДКРЕПЕНА ОТ БАПЗГ, БЛС И СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР

Кампанията на КТ “Подкрепа” “За достойни условия и заплащане на нощния труд” събира подписи с две петиции – на хартиен носител и в електронен вариант. Електронната петиция е качена в сайта на БАПЗГ и е достъпна за всеки, който желае да я подкрепи.

Кампанията бе оповестена за първи път на Дискусионния форум на тема “За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него”,  организиран от КТ “Подкрепа” и Фондация “Фридрих Еберт” и проведен на 20.06.2018 г. в “Гранд Хотел София”. Кампанията получи подкрепата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), Българския лекарски съюз (БЛС) и Синдикалната федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

В момента ставката за нощен труд у нас е 25 ст. В сектор “Здравеопазване” при подписан Колективен трудов догоров нощната ставка е 1 лв.  От КТ “Подкрепа” предлагат допълнителното възнаграждение за всеки час работа от 22:00 до 06:00 часа да стане не по-малко от 0,5% от минималната работна заплата за страната, към момента 2.55 лв.  Така в рамките на нощната смяна, която не бива да е по-дълга от 7 часа, специалистът полагащ нощно дежурство ще получи общо 17.85 лв. Сред другите искания са намаляване на работната седмица от 56 часа до 48 часа, както е в другите страни от ЕС. Залегнала е и възможността служителите и работниците да могат да отказват нощен труд.

Многобройни научни изследвания показват, че полагащите нощен труд специалисти са подложени на големи здравни рискове: 40% от тях имат проблеми със сърдечно-съдовата система, увеличава се три пъти рискът за рак на простатата,  с 30 % е по-голям рискът за рак на гърдата, а с 40% –  за рак на белия дроб и/или на пикочния мехур. Доказано е, че се увеличава и рискът за различни видове депресии, диабет, метаболитни заболявания.

Петициите с исканията за достойни словия на труд и по-добро заплащане на нощния труд ще бъдат внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет, а исканията за промени в нормативната база – в Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Народното събрание.

Момент от Дискусионния форум “За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него”,  организиран от КТ “Подкрепа” и Фондация “Фридрих Еберт” и проведен на 20.06.2018 г. в “Гранд Хотел София”.

“Здравословното състояние на професионалистите по здравни грижи се влошава с бързи темпове заради неспазване на трудовото законодателство. Причината е, че поради големия дефицит на медицински сестри и акушерки, често тези специалисти работят на две- три места и нерядко след нощна смяна в едно лечебно заведение, отиват за дневна смяна в друго лечебно заведение. Именно благодарение на това огромно натоварване на специалистите по здравни грижи здравната ни система продължава да съществува”, подчерта председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева и допълни, че е назряло времето за промени, които да подобрят условията на труд и заплащане на медиците, а това от своя страна ще подобри качеството на тяхната работа, ще привлече повече млади специалисти и ще стабилизира здравната система.