Камелия Спасова, акушерка в СБАЛАГ „Майчин дом“ – София: МАЙКИТЕ НА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА СЕ ИНСТРУКТИРАТ КАК ДА ЗАПАЗЯТ ЛАКТАЦИЯТА НА СВОИТЕ МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ И КАК ДА СЪХРАНЯВАТ КЪРМАТА СИ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ ДО НОВАТА СРЕЩА СЪС СВОЕТО МЪНИЧЕ

Камелия Спасова работи в Интензивното отделение на Клиниката по неонатология в СБАГАЛ „Майчин дом“ – София. Има натрупан 30-годишен стаж като акушерка.

Акушерка Спасова винаги е проявявала обществена активност. Преди обявяването на пандемията от COVID-19 тя е участвала в инициативи на БАПЗГ за представяне на акушерската професия сред ученици от столични гимназии. 

 • Здравейте, акушерка Спасова! Тази година мотото на Световната седмица на кърменето е „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Има ли нужда от защита кърменето днес?
 • Кърменето винаги е било важно. Не смятам, че има нужда от защита, защото всяка майка знае за ползите и предимствата, които дава то. А що се касае за това, че то е споделена отговорност – да, тази отговорност е и на майката, и на акушерката. Още в родилния дом майката трябва да се научи да кърми. Освен голямото желание, породено от чисто майчински инстинкти, помощта на акушерката е неизменна, навременна и дори настоятелна. Казвам настоятелна, защото понякога се случва майката да се умори, да се чувства напрегната, да смята, че кърмата ѝ ,,не е хранителна” и т.н. Тук е една от задачите на акушерката – да убеди майката, че трябва да продължи! Ще направят пробно кърмене веднъж, два пъти, три пъти, ще изцедят кърма, ще се отворят каналчетата, бебчо ще засуче… Така нещата се получават и майката се прибира с рожбата си, готова за най-слънчевите години в живота си – майчинството.
 • Как помага на майките-кърмачки СБАЛАГ „Майчин дом“ – София?
 • Сега, в условията на пандемия, разбира се , е малко по-трудно. Преди в „Майчин дом“ нещата се случваха така (тук имам предвид недоносените бебчета): след като майката е изписана от болницата, а бебето е в отделението по разбираеми причини, то майката можеше да донася кърма в т.нар. Млечна кухня с номера на бебето си. Тази кърма беше замразявана в по-малки количества, колегите от Млечна кухня я приготвяха и донасяха за всяко хранене. Сега майките се инструктират как да запазят лактацията на своите млечни жлези и как да съхраняват кърмата си в домашни условия до срещата си отново със своето мъниче. Този период на свикване на майката с бебето и на бебето с майката, което правехме в нашето отделение, вече не се случва с оглед неразпространение на епидемията. Беше добро начинание, защото майките идваха в определени часове за хранене, гушкаха си бебетата, закърмяхме ги, коригирахме каквото трябва, контактът беше пълноценен. Така бебетата се изписваха с едни окуражени и уверени майки, които знаят как да поставят бебето си на гърда, как да го оригнат, какво да направят, когато то закашля хранейки се и т.н.

Сега кърма, внесена отвън не се приема, почасово хранене също не се осъществява. Разрешени са свиждания два пъти седмично. Това са засега последните разпоредби, като нека се знае, че те се променят съобразно обстановката. Имахме, макар и за кратко, връщане към утвърдения начин на посещения и хранене от периода преди пандемията.

 • Имат ли висока мотивация в младите майки да кърмят своите бебета или преобладават тези, които робуват на схващането, че като кърмят ще развалят бюста си?
 • Нека всички бъдещи майки знаят, че самата бременност променя бюста, а не кърменето. И не всяка такава промяна е лоша!
 • Кои са безспорните ползи на кърменето за бебетата и майките?
 • Кърменето е нещо толкова естествено, както е и раждането, както са и други процеси в живота, чисто физиологични или заучени, или въобще като всяко нещо, което подпомага оцеляването на даден вид. Старо и добро колкото е и светът около нас.

Ползите от кърменето са безспорни – бебето е нахранено с най-добрата за него храна, получава най-добрия имунитет по естествен начин – винаги и по всяко време, и навсякъде – на път или у дома, може да бъде накърмено и то с кърмата, която е най-подходящата за него, която е със съответната температура, сладост, ако щете, белтъчен и друг състав и т.н. Защото примерът е следният: моята кърма е най-подходящата за моето бебе, кърмата на приятелката ми е най-подходящата за нейното бебе.

Относно ползите за майката и те са безспорни – инволуцио утери, което значи обратно развитие на матката, т.е. матката естествено бързо се връща в размери преди забременяването. Тук се съчетава работата на редица хормони. Кърменето понижава риска от рак на млечните жлези до значителна степен. Хранителни диети не са нужни, защото кърменето спомага майката да започне да възвръща и предишното си тегло.

 • Има ли някои научни новости за кърменето, свързани с кърменето и отглеждането на бебето, които е важно майките да знаят?
 • За новости не мога да говоря, нека оставя този въпрос на консултантите по кърмене. Това, което искам да кажа на майките кърмачки е, че сега има всякакви помощни средства за по-добро позициониране на тялото на майката, за да не се изморява, помпи за доизцеждане, лактогонни чайчета, кремове против рагади – това са разраняванията на зърната на млечните жлези и т. н.

И другото е, че е препоръчително всяка майка, която кърми, да изследва нивото на витамин D !Изчерпването му по време на всяка бременност е различно, т.е. може да се наложи и майката да взема вит. D, както и бебето ѝ. Бебето започва да получава по капка-две витамин D след първия си месец – тогава се изчерпва запаса, придобит от майката. Вземането на витамин D от майката е необходимо, както за запълване на нивата на този витамин, така и за профилактика против остеопороза!

 • Каква е ролята на акушерката при подготовката на жената за естествено раждане и за пълноценно кърмене за по-дълъг период?
 • Ролята на акушерката е голяма. В контактите си с майката тя трябва да добие пълно доверие, да разясни всичко – всяка следваща стъпка. Така жената няма страх, защото неизвестното плаши. Моля раждалите вече жени да не плашат с разказите си нераждалите! Всяко раждане е различно. Дори една жена не ражда еднакво всеки път. Това е откъм човешката страна на нещата. А от професионалната – т високият професионализъм, познанията и адекватността на поведението са задължителни!
 • Какви затруднения срещат при кърменето жени, които са родили секцио?
 • Затрудненията идват от това, че майките престояват един ден в Реанимацията, по-трудно стават, по-трудно се придвижват, още нямат сили да гушнат бебето, а и самата коластра се спуска малко по-късно. Закърмянето се случва на втория или третия ден след раждането.
 • Могат ли майки на недоносени бебета да ги кърмят, след като тяхното бебе е изписано от болницата?
 • Да, могат. Тези майки при достатъчна упоритост и желание могат да поддържат лактация. Това става с добър хранителен режим, регулярно цедене на кърмата, често пиене на вода – не бива да се забравя, че само водата преминава в клетките. Добрата хигиена на гърдите също е много важна. Напътствията на консултант в такъв момент никак не са излишни. А недоносеното бебе се изписва от болница с умението да суче, макар и от биберон, но вече с развит сукателен рефлекс. Този рефлекс се наблюдава като такъв през 33-34 гестационна седмица от бременността. Бебетата ,родени преди този срок постепенно се научават. Първо се захранват с много малки количества мляко с помощта на поставена назо- или оро-гастрална сонда. След това идва комбинираното хранене сонда-биберон и чак след това само с биберон. Когато такова бебе е вече вкъщи и мама е успяла да запази лактацията, то винаги първо слага на гърда бебето си и след това се дава шишенцето с биберон, ако бебето се е изморило или още не е свикнало с гърдата. А в шишенцето има или размразена и затоплена кърма, или изцедена от едната гърда кърма.
 • Получават ли достатъчно информация в днешно време майките, които раждат за първи път. Според Вас онлайн информацията може ли да бъде така пълноценна както обучението в Училища за родители, които предразполагат към по-откровени разговори с консултиращите акушерки?
 • Личният контакт е за предпочитане. Тогава могат да изникнат допълнителни въпроси. Вербалният контакт, придружен от разбирането, което може да се прочете в очите само лично и присъствено, отварят вратите на доверието и майката тогава е убедена в нашата емпатия.
 • Смятате ли, че жените ще започнат да се допитват повече до акушерките за отглеждането на своите бебета и тяхното хранене след като акушерките вече могат да създават самостоятелни и групови практики в извънболничната помощ?
 • Да, наблюдаваме такава тенденция.
 • Как според Вас повдигат мотивацията личният пример и подкрепата на семейната и работната среда?
 • Споделянето на собствения опит наистина може да бъде мотивиращо. Или пък даване за пример на някой казус, при който е имало някакво затруднение и дори невъзможност, но накрая нещата са се получили – това също е мотивиращо.
 • Национална асоциация „Подкрепа на кърменето“ организира по повод Световния ден на кърменето освен срещи на кърмачки с акушерки- консултанти по кърмене и срещи на кърмачки с кърмачки. Каква е силата на споделянето?
 • Не съм участвала на такава среща, но сигурно е вълнуващо. Всеки ще има какво да сподели или да поиска съвет.
 • До каква възраст е препоръчително да се кърми бебето/детето и какво стимулира „производството“ на кърма?
 • СЗО препоръчва млечното хранене да продължи в рамките на една година от раждането. Тук обаче нека се има предвид млечно, което може и да бъде мляко за кърмачета, доскоро назовавано като адаптирано мляко. Вече се нарича мляко за кърмачета. Моля, нека не забравяме, че има майки, които нямат кърмя или не е достатъчна като количество. Тогава тези деца да гладуват ли!? Разбира се, че ще се дохранват или направо ще се хранят с посочените млека. Няма нищо необичайно. Нека не бъдат обвинявани и заклеймявани такива майки. Ами тогава какво да кажем за тези родители, които осиновяват?! Те нали също обичат и хранят децата си?

Важен момент в тази една година е и започването на немлечното хранене, т.нар. захранване. Това захранване трябва да започне между 4-тия и 6-ия месец, като подходът е строго индивидуален. Всяко дете е различно и има различни потребности по различно време. Необходима е консултацията на личния лекар на бебето, както и някои знаци, които демонстрира самото бебе – това, че седи добре и е стабилно, текат му лиги, наболи са зъбчета, посяга към лъжичката, поднася към устицата си и др. Захранването започва с пюрета от местни култури и кърма, да кажем или с мляко за кърмачета, с малки порции и постепенно. Кърменето нека си продължи, но едно от храненията ще бъде с немлечна храна. И така към края на първата годинка ще имаме две-три кърмения, а останалите хранения ще бъдат немлечни.

Навременното захранване е от значение за навременното проговаряне, за доброто развитие на целия вербален апарат, за оформяне на лицевата характеристика на детето. Важно е да не се избързва и да не се закъснява със захранването.

Погрешно е схващането само кърма и нищо друго след 6-ия месец. Трябва да се мисли и за работата на стомашно-чревния тракт. Трябват още и нови ензими, добри бактерии и т.н. Важно е да се знае,  че имунитетът на човека зависи до 80 процента от работа на червата.

 • Как работодателите и обществото могат да съдействат на кърмещите майки?
 • Да подхождат с разбиране! И подкрепа!
 • Какво е Вашето послание към бъдещите майки?
 • Майки, отдайте се на обичта си към децата и знайте, че тази обич е завинаги и е безусловна! Вслушвайте се в съветите на лекарите, акушерките и свекървите, но чувайте и собствената си интуиция и майчински инстинкти! Природата-Любов е във вас!

Интервюто взе Румяна Милева