ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА МБАЛ – СИЛИСТРА БЛАГОДАРИ НА БАПЗГ ЗА ПОДКРЕПАТА КЪМ МЕДИЦИТЕ ОТ СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ПОВОД ПРОЯВЕНАТА ВЕРБАЛНА АГРЕСИЯ СРЕЩУ ТЯХ

„От името на медиците на МБАЛ – Силистра и от мое име отправям най-искрени благодарности за подкрепата, кято БАПЗГ оказва към служители на „Мултифункционално спешно отделение“ по повод вербалната агресия срещу тях.

Категорично неприемливо е този, който се грижи за здравето на пациентите и се бори за спасяването на човешки живот, да трябва да се бори за своя. Посегателството, даже и вербално, е поредният израз на недопустимо поведение към медик. Благодаря Ви за подкрепата!!!“  Това написа в благодарствено писмо до председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева изпълнителният директор на „МБАЛ-Силистра“ д-р Даниела Костадинова.

На 19.06.2020 г. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изрази в своя позиция възмущението си и остро осъди агресивното поведение и нецензурните думи, които е отправил гражданин към дежурния екип от Спешното отделение на „МБАЛ-Силистра“. БАПЗГ призова за повече доверие и търпение към Героите в бяло, които са се посветили на най-благородната мисия.

Междувременно БНР съобщи, че медиците от Спешното отделение обмислят колективна оставка. Силистра е единственият град без спешен кабинет и това натоварва Спешното отделение. Често към спешните медици се обръщат хора с различни неспешни състояния, тъй като не могат да се обърнат към личните си лекари в почивните дни или извън работното време на медиците.

Според председателя на Районната колегия на БЛС д-р Васил Славов едва около 5% от пациентите, които търсят медицинска помощ, отговарят на критериите за спешност.

Ръководството на болницата и БЛС са подали сигнали в прокуратурата, включително и срещу хората, отправяли обиди във Фейсбук групата Забелязано в Силистра.

В ефира на БНР д-р Даниела Костадинова призова за мерки на национално ниво.

 

Благодарственото писмо от д-р Даниела Костадинова можете да видите ТУК