ИЗЛЕЗЕ ТРЕТИ БРОЙ НА ЕЛЕКТРОННИЯ БЮЛЕТИН „ЗДРАВНИ ГРИЖИ“

В раздел „Издания на БАПЗГ“, подраздел „Електронен бюлетин“, секция „Нов брой“ може да се прочете трети брой на месечния електронен бюлетин на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В броя е публикуван апелът, който отправи на 1-ви март тази година БАПЗГ към бъдещите народни представители.

Място е намерило и интервю с медицинския лаборант Теодора Максимова, която работи в ДКЦ- Горна Оряховица и в МБАЛ – Гора Оряховица.

В рубриката „Почит“ има информация и снимки за полагането на венец пред Докторския паметник във връзка със 143-ата годишнина от Освобождението на България от Османско владичество и отдаването на почит към загиналите лекари, милосърдни сестри и санитари.

В раздел „Продължаващо обучение“ са посочени курсовете за дистанционно обучение, които предлага БАПЗГ. Става ясно, че през месец март онлайн курс за допълнителни знания са завършили 73-ма специалисти по здравни грижи от цялата страна.  Всеки курс носи определен брой кредитни точки, изчислени по Единната кредитна система на БАПЗГ.

В рубриката „Млада смяна“ са посочени възможностите за предварителна подготовка на кандидат-студентите в направление „Здравни грижи“ в Медицински университет – Варна, за старта на новия 7-годишен период на програма „Еразъм+“ в Русенския университет, за нов сборник по етика на кандидат-студенти, който може да се поръча онлайн в книжарницата на  Медицински университет – Пловдив.

В раздел „COVID-19“ има богата информация за заболеваемостта и мерките срещу пандемията на национално и европейско ниво. Представени са нови научни изследвания, свързани с коронавирусната инфекция и нейното лечение, както и актуална информация за различните видове ваксини.

В края на бюлетина са публикувани информации за новости в медицинската практика у нас, за нови законодателни текстове, проучвания в сферата на здравеопазването и др. Отделено е място и на здравни новини от ЕС и от света.