ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА УДОСТОИ С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ПРЕЗИДЕНТА 15 ИЗЯВЕНИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО

На 7-ми април 2021 г., когато отбелязваме Световния ден на здравето, държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента девет лекари и шестима специалисти по здравни грижи. Заради спазването на противоепидемичните мерки на  „Дондуков“ 2 се състояха две церемонии по връчването на високите отличия.

„Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани“, заяви държавният глава Румен Радев на първата официална церемония. Тя започна с едноминутно мълчание в памет на българските медици, които загубиха своя живот заради коронавирусна инфекция, лекувайки и грижейки се за своите пациенти.

На връчването на отличията присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева и председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Днешната ни среща ми дава възможност да изразя своето уважение и признателност за избора, който Вие направихте, избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във Вашия професионален път“, обърна се към изявените ни медици президентът Румен Радев. Той отличи техните усилия и всеотдайност в борбата с COVID-19 през последната година на тежки изпитания.

„За Вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а е човешки съдби. Нерядко във Вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на Вашите пациенти Вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Благодаря Ви за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за Вашето собствено здраве и живот“, заяви президентът.

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на Марияна Колева – главна медицинска сестра и директор по здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“ от 2003 г. Тя е посветена не само на грижата за пациентите, но и на подкрепата за допълнителното обучение и квалификация на медицинските сестри в екипа на болничното заведение.

Високо отличие получи Роза Антова – медицински фелдшер с богат опит в различни звена на здравната система – поликлиники, спешен кабинет и болници. От 2010 г. е част от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

С почетен знак на президента бе награден и Димитър Милинич – рентгенов лаборант с 25-годишен трудов стаж в УМБАЛ „Свети Георги“. През цялата година на извънредна ситуация заради COVID-19 той работи на първа линия, ангажиран с помощ към колегите си и нуждаещите се от висококвалифицирана медицинска помощ пациенти.

Лекарите, които получиха високото отличие са: доц. д-р Дончо Дончев – началник е на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, д-р Сибила Маринова – координатор по донорство за Северен централен регион, д-р Мария Пишмишева-Пелева – ръководител на Инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик, д-р Абдулах Заргар – управител на “МБАЛ-Исперих“, д-р Радислав Наков – специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“,

След края на церемонията държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха среща с наградените медици, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българската здравна система и необходимостта от нейното оздравяване, както и недостигът на медицински кадри предимно медицински сестри, лекари – специалисти по инфекциозни болести и анестезиология, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти.

На втората официална церемония, която се състоя следобед, държавният глава връчи Почетния знак на президента на четирима общопрактикуващи лекари и трима медицински специалисти от направление „Здравни грижи“. Сред наградените са доц. Диана Димитрова – директор на Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново, където се обучават бъдещи акушерки и медицински сестри, Благовеста Костоваедна от основателките на Алианса на българските акушерки, първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация, Галя Добриковаакушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе, активен участник в организацията на следдипломното обучение за акушерки.

Отличените общопрактикуващи лекари са: д-р Гергана Николова – семеен лекар с над 30-годишен стаж и член на УС на БЛС; д-р Костадин Сотиров – общопрактикуващ лекар, един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив и негов председател от 2017 г.; д-р Георги Мандов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска колегия на БЛС; д-р Румен Алексов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил.