ДИПЛОМИРАХА СЕ 96 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, 24 АКУШЕРКИ И 18 ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ ОТ ВИПУСК 2022 НА ФОЗ КЪМ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

На 12 декември 2022 г. в Аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия се проведе тържествена церемония по дипломирането на Випуск 2022  на Факултета по обществено здраве “Проф. д.р Цекомир Воденичаров, дмн” към Медицински университет – София. Успешно завършиха своето висше образование 96 медицински сестри, 24 акушерки и 18 лекарски асистенти. Дипломи получиха още 28 бакалаври и 22-ма магистри от специалност “Управление на здравните грижи”. След дипломантите бяха и бакалаври и магистри от специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, „Кинезитерапия“, „Медицинска рехабилитация и балнеология“, „Медицинска козметика“; магистри от специалностите „Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност“, „Управление на клинични изпитвания“, Здравословно и диетично хранене“ и „Клинични и здравни грижи“. Общо 331 специалисти получиха документ за професионална компетентност.

Официални гости на събитието бяха ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков, началникът на кабинета на министъра на здравеопазването доц. Момчил Мавров, създателят на ФОЗ на МУ-София проф. Цекомир Воденичаров, председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) г-жа Милка Василева, председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров и др.

Тържествената церемония започна с химните на Република България и на МУ-София

„Доказахте ни, че можете. Доказахте ни, че искате да успеете. Сега е ред да го докажете и на самите Вас. Бъдете смели в мечтите си, бъдете горди с образованието си, обичайте работата си и бъдете всеотдайни в нея“, обърна се към абсолвентите водещата на церемонията  доц. Александрина Воденичарова, зам.-декан по учебната дейност на ФОЗ.

 „Горд съм, че нашият университет подготвя медицинските специалисти, които имат ключова роля за развитието на системата на здравеопазването в България. С мисъл за здравето и визия за бъдещето. Развивайте таланта си с безупречния професионализъм, присъщ на възпитаниците на нашия университет. Вдъхновявайте с трудолюбие, ерудиция и човеколюбие. Вярвам, че сте отлично подготвени за това, благодарение на обучението си тук“, каза в поздравителното си слово ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.

Проф. Цекомир Воденичаров пожела на абсолвентите бъдещи успехи и подчерта, че най-важното е да бъдат добри хора.

Доц. Мавров прочете поздравителен адрес от името на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в който се изтъкваше решаващата роля на общественото здравеопазване за бъдещето на обществото и решимостта на МЗ да направи всичко възможно медицинските специалисти да се чувстват спокойни и удовлетворени, за да се реализират в България.

В поздравлението си деканът на Факултет по обществено здраве проф. Магдалена Александрова изтъкна, че в 27-годишната история на ФОЗ това е 25-тият випуск. Тя допълни, че от 1995 г. до момента във факултета са се дипломирали общо 11 847 специалисти и пожела на новите дипломанти  да бъдат трудолюбиви, последователни и упорити.

От 2007 г. до момента във ФОЗ на МУ-София  в специалност “Медицинска сестра” са приети 2 111 студенти, а успешно са се дипломирали 1 357 медицински сестри, уточни за сайта на БАПЗГ проф. Александрова.

Топли думи и благопожелания към дипломантите отправиха председателят на Студентския съвет при МУ – София г-жа Людмила Борисова и деканът на Медицински факултет проф. Димитър Буланов.

С емоционални думи към абсолвентите се обърна и председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: “Днес е един от най-тържествените и незабравими дни във Вашия живот. Но днес е и ден за благодарност. Благодаря Ви, че избрахте тези професии, които са изключително отговорни, благородни и необходими! Благодаря и на Вашите родители, които Ви подкрепяха през целия курс на обучение! Огромна благодарност към преподавателите, които положиха неимоверни  усилия в трудни условия да Ви подготвят за избраната ат Вас професия! Желая Ви  да се развивате като специалисти тук, защото България има нужда от Вас! Бъдете здрави, работете с ентусиазъм и стремеж към усъвършенстване! Медицината се развива бързо и трябва да бъдете в крак с новостите, но не забравяйте, че основното в нашите професии е хуманността.”  Милка Василева връчи поздравителен адрес на проф. Магдалена Александрова от името на УС на БАПЗГ.

Преди да вземат дипломите си специалистите по здравни грижи положиха клетва.

Специални награди получиха отличниците на випуска Десислава Милчева от специалност “Медицинска сестра” и Христина Костадинова от специалност “Акушерка”.

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК