ДЕЦА ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА “АРАБЕЛА” ВЪВ ВИДИН СЕ ВКЛЮЧИХА В ИНИЦИАТИВАТА НА КОЦ – РУСЕ “ИСКАМ МАМА ДА Е ЗДРАВА”

Деца от всички групи в Детска градина “Арабела” в град Видин се включиха в благородното начинание на Комплексния онкологичен център в Русе “Искам мама да е здрава”, инициирано от д-р  Камен Кажухаров. “Реших, че картички, изработени от нашите деца, ще направят празника на пациентките в КОЦ – Русе по-топъл и сърдечен. С тази инициатива бихме искали да припомним и колко важна е превенцията и профилактиката на онкологичните заболявания”, сподели Анриета Петкова – медицинска сестра в детската градина в града на Бабини Видини кули.

“Децата с желание рисуваха картички, за да зарадват жените, които се лекуват в КОЦ -Русе, за Международния ден на жената  – 8-ми март. Включиха се и две наши бивши възпитанички – едната е второкласничка, а другата е в четвърти клас”, разказа медицинска сестра Петкова. Тя е успяла да спечели доверието на децата и те с охота слушат и изпълняват нейните здравни съвети. Последният здравен урок под надслов “Да бъдем здрави” е проведен на 4-ти март и е свързан с начините за правилно измиване на ръцете със сапун в контекста на обявената грипна епидемия в страната и опасността от разпространението на коронавируса COVID-19.

“Децата проявиха завидно старание, научих ги на няколко стъпки при миенето на ръцете. Едното от тях, каза, че ще покаже на татко си, който е лекар, как да си мие ръцете преди операция”, сподели със задоволство мед. сестра Анриета Петкова. Тя познава всички деца по име и всяка сутрин разговаря с тях, за да скъси дистанцията и те да не се плашат от нея в ролята ѝ на медицинско лице. И това се случва, защото малчуганите с охота дават да им премери температурата.

“Здравните навици трябва да се усвояват още в ранна детска възраст и да станат естествена част от ежедневието на подрастващите”, припомня м. с. Петкова.

 


Част от картичките, изработени от децата за пациентките в КОЦ-Русе по случай Международния ден на жената – 8-ми март

 


Медицинска сестра Анриета Петкова показва на  четиригодишните малчугани от Втора група „Плодчета” на Детска градина “Арабела” в гр. Видин как да мият ръцете си. Обучението мина под надслов “Да бъдем здрави!”