В МОРСКАТА СТОЛИЦА СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА-ДИСКУСИЯ “БРЕМЕННОСТ С ДИАБЕТ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА”

Българска асоциация “Диабет” (БАД) съвместно с Варненска асоциация на болните от диабет (ВАБД) и Регионална колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – Варна (РК на БАПЗГ) – Варна проведоха среща-дискусия на тема “Бременност с диабет – мисията е възможна”. Срещата се състоя на 29 септември 2018 г. от 11:00 часа в конферентната зала на хотел “МОДУС” в морската столица, информира за сайта на БАПЗГ председателят на РК на БАПЗГ – Варна г-жа Райна Бояджиева.
На срещата беше представен първият по рода си филм, посветен на темата „Бременност с диабет – мисия възможна“. След прожекцията се проведе дискусия, в която младите жени задаваха въпроси към акушерките, свързани с подготовката преди забременяването, нейното проследяване, психологическа помощ и подкрепа, както и ценни знания за следродилния период.
Добрата новина за всички е, че мисията е възможна, че жените със захарен диабет могат успешно да забременяват и да раждат здрави деца, но има и условие за това – комплекс от подготовка и планиране, медицински грижи и контрол, дисциплина в изпълнение на препоръките и много подкрепа – от близки, от лекари и от акушерки.

На база на проведено през 2017 година от Българска асоциация “Диабет” проучване сред млади жени с диабет, бяха разработени въпроси, покриващи най-важните теми за всяка жена в репродуктивна възраст, желаеща успешно да стане майка на здраво дете:
– Подготовка и плануване на бременността
– Рискове при една бременност с диабет
– Диабетни усложнения
– Диабет през бременността – качествен контрол
– Хранене, физическа активност, психологични консултации
– Работа, раждане, социален живот
– След раждането на бебето, кърмене
– Психологическо здраве и емоционална устойчивост

Международната диабетна федерация алармира:
В момента в света има над 199 милиона жени, живеещи с диабет
Две от всеки пет жени с диабет са в репродуктивна възраст
1 от 7 ражданния са при гестационен диабет
Жените с диабет тип 1 имат повишен риск от аборт или раждане на плод с малформации
16,2% от ражданията през 2015г. имат някаква форма на хипергликемия по време на бременност

 


Присъстващите на срещата акушерки изгледаха с интерес филм, посветен на темата „Бременност с диабет – мисия възможна“.

 


Г-жа Райна Бояджиева – председател на РК на БАПЗГ – Варна (първата вляво ), д-р Марияна Чернева – председател на Варненска Асоциация на болните от диабет (втората от дясно наляво) и г-жа Майя Викторова – председател на Българска асоциация “Диабет”(първата вдясно).

 


Рекламният афиш за събитието.