В МОНТАНА СЕ ПРОВЕДЕ КРЪГЛА МАСА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ ПОД НАДСЛОВ “ДОБРИТЕ СТЪПКИ СЪЗДАВАТ ПОСОКА”

Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Монтана организира и проведе кръгла маса на тема „Качеството на здравните грижи като отражение на стандарта на живот и фактор на регионалното развитие“ под патронажа на кмета на Община Монтана г-н Златко Живков. Форумът се състоя на 10 ноември 2018 г. в конферентната зала на Младежкия дом в Монтана и мина под надслов “Добрите стъпки създават посока”.

“Уважаеми колеги, множество международни проучвания доказват важността на достатъчния брой медицински сестри във връзка с безопасността за пациента. Недостигът на персонал води до компрометиране на качеството на здравните грижи, проява на нежелани странични ефекти за пациентите, ниски клинични резултати и повишена смъртност в болниците. Проучване на Международния съвет на медицинските сестри (ICN) доказва, че увеличаването на броя на медицинските сестри с една медицинска сестра на 10 легла води до намаляване на смъртността от мозъчни и сърдечно- съдови инциденти с 11-28% в първите 30 дни и с 8-12% една година след инцидента. В същото време Световната здравна организация (WHO) алармира, че в следващите 10 години се очаква недостиг от 9 милиона медицински сестри в глобален мащаб”, изтъкна в поздравителното си слово към организаторите и участниците на кръглата маса председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

Тя се позова на данни от Националния електронен професионален регистър на БАПЗГ, според който броят на професионалистите по здравни грижи у нас непрекъснато намалява. “Функционирането на здравната система е изложено на сериозен риск, ако напуснат работещите сега специалисти в пенсионна възраст и тези, които в следващите 5 години предстои да се пенсионират. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 54 години и е с 9 години по-висока от тази на медицинските сестри в Европейския съюз. Осигуреността с медицински сестри на 100 000 души население в България е 2.5 пъти по-ниска от средноевропейското равнище. Сега страната ни изпитва дефицит от 30 000 професионалисти по здравни грижи, което налага да се предприемат спешни политически и управленски решения за преодоляване на проблема.”, изтъкна още г-жа Милка Василева.

Кметът на Монтана г-н Живко Златков сподели, че общината обмисля 10-процентно увеличение на основните заплати на работещите медицински сестри и фелдшери в училищното и детското здравеопазване в града.

“Новият Колективен трудов договор е стъпка в правилната посока, надяваме се съставът на професионалистите по здравни грижи в болниците да се подмладява”, изтъка  областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев.

Проф. Иванка Стамболова от Факултета по обществено здраве на Медицински университет София изнесе презентация на тема “Ще настъпи ли залез на сестринството в България – състояние и перспективи на кадрите”. Тя се спря на 15-те основните грижи, които са в компетенцията и отговорностите на медицинските сестри в болниците. Вследствие на кадровия дефицит и огромното натоварване на медицинските сестри, те нямат физическата възможност да обърнат достатъчно внимание на всеки пациент и да изпълнят пълния обем от грижи, сред които общуване с пациента, грижа за неговия сън, хранене, облекло, движение и т. н.

Медицинската сестра Даниела Симова от УМБАЛ “д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен изтъкна в презентацията си, че от 584 медицински сестри в лечебното заведение 58 са пенсионерки, а незаетите работни места за медицински сестри са 48. Стана ясно още, че средната възраст на медицинските сестри в Операционния блок е 52 години – от общо 13 медицински сестри 3 са в пенсионна възраст, а на други 3 им предстои пенсиониране. Медицинска сестра Симова сподели, че има 30-годишен стаж и специалност “Реанимационни и анестезиологични грижи”, а в същото време основната ѝ заплата е 580 лева. Тя изрази надежда в болницата да бъде подписан новия Колективен трудов договор, в който е заложена стартова заплата за медицинска сестра в университетска болница е размер на 950 лева. Според нея с общи усилия нещата в сектора могат да се подобрят. “Гордея се, че съм медицинска сестра! Ако дойде млада сестра в нашето отделение ще направя всичко възможно, за да остане при нас”, изтъкна емоционално сестра Симова.

Младата акушерка Павлина Радоева от МБАЛ “Св. Марина” – Плевен изрази надежда, че у нас ще бъдат създадени по-благоприятни условия за работа и професионално развитие, които да мотивират младите хора да избират професията на акушерката.

В кръглата маса участие взеха още специалисти по здравни грижи от Монтана, Плевен, Враца и Видин; д-р Елена Борисова – директор на РЗИ – Монтана; г-н Александър Герасимов – директор на дирекция “Хуманитарни дейности” в Община Монтана, д-р Валерия Тодорова – главен експерт “Здравеопазване” в Община Монтана, народните представители г-жа Ирена Димова от ГЕРБ – член на Комисията по бюджет и финанси и д-р Илиян Тимчев от БСП – член на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание; главният секретар на БАПЗГ г-жа Дафинка Коцева; председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ г-жа Петя Недкова; председателят на Районната лекарска колегия  – Монтана д-р Людмил Джурджов, д-р Георги Савков – управител на МБАЛ “Св. Николай Чудотворец” – Лом, главни сестри от Монтана и Враца, директори на детски ясли и др.

Участниците във форума приеха Меморандум. В документа се настоява за приемане на национална и регионална политика на държавната, общинската и частната сестринска практика; създаване на устойчива политика за повишаване на доходите на професионалистите по здравни грижи; оказване на държавна подкрепа и финансиране на професионалното обучение и кариерно развитие на професионалистите по здравни грижи;  приемане на стандарти по здравни грижи; разкриване на държавни и общински центрове за интегрирани здравно-социални услуги, центрове за майчино и детско здраве, за хронично болни и стари хора; разрешаване и остойностяване на автономна дейност на специалистите по здравни грижи според нивото на тяхната професионална квалификация и компетентност.

Целия текст на Меморандума можете да видите ТУК.

 

 
Част от специалистите по здравни грижи, които взеха участие в кръглата маса на тема „Качеството на здравните грижи като отражение на стандарта на живот и фактор на регионалното развитие“, която се проведе в Монтана на 10 ноември 2018 г.

 


“Обмисляме 10-процентно увеличение на заплатите на медицинските сестри и фелдшери, които работят в училищното и детското здравеопазване в град Монтана”, сподели в поздравителното си слово кметът на Монтана г-н Златко Живков.

 


“Новият Колективен трудов договор е стъпка в правилната посока”, изтъкна областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев.

 


“Професията на медицинската сестра е най-благородната професия. Бих искала да Ви изкажа нашата благодарност за Вашата отзивчивост в трудни времена… За Вашата професия няма делник и празник – това го знаете и ние също го оценяваме. В навечерието на светлия християнски празник Свети Мина искам да пожелая на Вас и Вашите семейства здраве, благополучие, много късмет! Бъдете винаги така упорити, следвайте Вашите цели и продължавайте напред! В мое лице имате приятел и ще направя за Вас каквото трябва”, каза в обръщението си към участниците във форума народният представител Ирена Димова от ГЕРБ.