В ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО СЪС СИРЕНИ И ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ ЩЕ ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, ПОЧИНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА

С вой на сирени и едноминутно мълчание пред лечебните заведения в цялата страна точно в 12:00 часа в понеделник, 15 август 2022 г., ще отбележим Деня на спасението. На този ден отдаваме почит към починалите по време на работа лекари, професионалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, загубили живота си за да спасят човешки животи. На 15 август отбелязваме и светлият християнски празник Голяма Богородица.

Официална церемония за Деня на спасението ще се състои в 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България, който се намира в градинката пред Военномедицинска академия в София.

Денят на спасението се отбелязва на 15 август, тъй като на тази дата през 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов – лекар на село Стрелец, Великотърновско, връщайки се от служебна командировка в Горна Оряховица, успява да спаси живота на 47 спътници като ги изнася от автобус, който се подпалва вследствие на катастрофа с камион. На следващия ден младият лекар умира от тежките изгаряния, които е получил, като оставя млада вдовица и дъщеря на 7 месеца.

Днес името на д-р Стефан Черкезов носи многопрофилната областна болница във Велико Търново. Почит към неговата памет и паметта на всички професионалисти и граждани, жертвали живота си за благото на другите, отдаваме от 2005 г. по предложение на главния редактор на вестник „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Неговата идея получи подкрепата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, ВМА, Българския Червен кръст и синдикатите.

През декември 2012 г. с решение на Министерския съвет Денят на Спасението беше обявен за официален празник. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Призоваваме професионалистите по здравни грижи, които имат възможност, да излязат в 12:00 часа пред сградата на лечебното заведение, в което работят, за да отдадат почит към достойните българи, саможертвали се за другите.

Над 120 медицински специалисти и медицински лица загубиха живота си по време на пандемията от COVID-19, помагайки до последно на пациенти в нужда.