В ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ В ПАМЕТ НА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ, КОИТО СА ЗАГИНАЛИ, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН И ОБЩЕСТВЕН ДЪЛГ

Днес, навръх Голяма Богородица – 15-ти август 2019 г., с думи на благодарност, минута мълчание и сирени бе отбелязан Денят на спасението. Церемонията започна точно в 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в градинката пред Военномедицинска академия в София.

Началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, припомни, че са известни имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, които са загинали, докато спасяват живота на други хора. Всъщност списъкът със загиналите спасители е далеч по-голям.

“За нас това е една много светла дата, на която ние отчитаме и храбростта на нашите колеги, които непрекъснато рискуват живота си. В момента имаме над 10 медици, които се намират на задранични мисии с реална заплаха за техния живот”, изтъкна генерал-майор Мутафчийски.

Гвардейци поднесоха венци от различни институции в памет на всички лекари, медицински сестри и други медицински специалисти, полицаи, планински и водни спасители, миньори, доброволци и граждани, загинали при изпълнението на своя професионален и обществен дълг в името на други хора.  Бе поднесен и венец от името на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Почит към загиналите специалисти в името на чужд живот се отдава от 15-ти август 2005 г. по предложение на д-р Тотко Найденов – главен редактор на вестник “Български лекар”. Датата не е избрана случайно. На 15-ти август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си.

С решение 1039 на Министерския съвет от 20 декември 2012 г. Денят на Спасението бе обявен за официален празник. Така България стана единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.