В ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ В ПАМЕТ НА СПЕЦИАЛИСТИ, ДОБРОВОЛЦИ И ГРАЖДАНИ, ПОЖЕРТВАЛИ ЖИВОТА СИ, ЗА ДА СПАСЯТ ЖИВОТА НА ДРУГИ ХОРА

Лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, санитари и други медицински лица излязоха днес, 15 август 2022 г., точно 12:00 часа пред лечебните заведения в страната за да изразят своята почит към подвига на лекари, професионалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, които са загинали по време на работа при спасяването на човешки животи в България. С вой на сирени и едноминутно мълчание бе отбелязан за 18-ти път Денят на спасението, посетен на всички специалисти и граждани, които в мирно време са пожертвали себе си за другите.

Председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева взе участие в официалната церемония за празника, която започна в 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България, при Военномедицинска академия в София.

По традиция честването започна с вечната песен на Емил Димитров по стихове на Иля Велчев “Ако си дал”:

“Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб.

Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън.

Ако си дал на милата от своето сърце.

Ако си дал на чуждите живот от себе си.

Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си,

не си живял, не си живял напразно…”

Кратко слово за героизма на д-р Стефан Черкезов изнесе главният редактор на вестник “Български лекар” д-р Тотко Найденов, по чиято инициатива от 2005 г. се почита паметта на младия лекар и други като него, пожертвали своя живот, спасявайки други хора. Д-р Найденов припомни, че на Голяма Богородица, 15-ти август 1963 г., 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява живота на 47 спътници като ги изнася от автобус, който се подпалва вследствие на катастрофа с камион. На следващия ден младият лекар умира от тежките изгаряния, които е получил.

В словото си д-р Тотко Найденов изтъкна, че над 150 български медици са починали по време на работа или вследствие на заразяване от болни пациенти. Той допълни, че над 120 лекари и над 70 специалисти по здравни грижи са дали живота си, изпълнявайки своя професионален и човешки дълг по време на COVID пандемията.

Своята почит пред паметта на загиналите спасители отдадоха министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съветникът по военната сигурност на президента на Република България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на ВМА ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, временно изпълняващият длъжността председател на Столичната колегия на БЛС д-р Ваньо Видков, главният секретар на Българския Червен кръст д-р София Стоименова, президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и др.

По време на церемонията беше изпълнен Химна на Република България. Под звуците на траурен марш гвардейци поднесоха венци от името на президента на Република България, министър- председателя на Република България, столичния кмет, министъра на отбраната, началника на отбраната на Република България, Министерството на здравеопазването, ВМА, командира на сухопътни войски, командира на военновъздушните сили, БЛС, БАПЗГ, НЗОК, БЧК, КТ “Подкрепа”, КНСБ, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, УМБАЛ „Александровска“ и др.

Денят на спасението беше обявен за официален празник на 20 декември 2012 г. с решение на Министерския съвет. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.