В ДЕНЯ НА ЗДРАВЕТО БАПЗГ ПОИСКА ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ

Скъпи колеги, Честит празник! От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия професионализъм, любов и милосърдие, с които изпълнявате Вашия човешки и професионален дълг в условия на продължаваща вече втора година пандемия от COVID-19. Въпреки големите рискове и трудности, които срещате в ежедневната си работа, Вие всеотдайно следвате Вашата благородна мисия в името на здравето и живота на всеки, който има нужда от лечение и здравни грижи.С тези думи се обърна към медицинските специалисти у нас председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва всяка година на 7-ми април.

В поздравлението се казва още: „От началото на пандемията досега над 12 000 медицински специалисти се заразиха с опасния вирус – някои преболедуваха безсимптомно или по-леко, други – много тежко. За жалост имаше и такива, които загубиха живота си, помагайки за спасяването на чужди животи. Днес ние с минута мълчание ще отдадем почит към тяхното светло дело, ще носим в сърцата си спомена за тях и направеното от тях. Почит и благодарност към медицинските специалисти ще отправят и хилядите спасени пациенти и техните семейства.

Ние сме убедени, че действията на всеки са от значение за овладяването на пандемията. Затова за пореден път призоваваме за спазване на всички мерки, които ограничават разпространението на вируса – носене на маски, социална дистанция, дезинфекция, ваксинация, отговорно отношение към себе си и към другите.

В поздравлението се припомнят исканията поставени пред политиците преди изборите с настояване за постигане на политически консенсус за развитието на здравеопазването и здравните грижи у нас: „Очакваме смели и навременни решения за достойно заплащане на труда на медицинските специалисти, по-добри условия на труд, приемане на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя на пациентите в съответните лечебни звена, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата. Очакваме и стъпки за повишаване на обществения имидж на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант, както и ясна стратегия за развитието на здравните грижи в България.

И всичко това в името на здравето на всеки гражданин, в името на общественото благо. Защото всеки има право да получи качествено лечение и здравни грижи. Това е и мотото на Световната здравна организация тази година за 7-ми април: „Да изградим по-справедлив и здравословен свят“, в който всички да се чувстваме по-защитени, по-единни и по-щастливи.

Скъпи колеги, бъдете здрави и продължавайте благородната си мисия!

ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!“

Поздравителния адрес можете да видите ТУК