ВЪВ ВАРНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА-ОБУЧЕНИЕ НА БРЕМЕННИ ЖЕНИ И КЪРМАЧКИ ЗА ПРЕДИМСТВАТА НА КЪРМЕНЕТО И ПРАВОТО НА РАБОТЕЩИТЕ МАЙКИ ДА КЪРМЯТ

На 1-ви август 2023 г. от 10:00 часа в рамките на Световната седмица на кърменето по инициатива на Катедра по социална медицина и организация на здравеопазването и със съдействието на Регионална колегия на БАПЗГ – Варна  и Катедрата по здравни грижи към ФОЗ на Медицински университет – Варна на входа на Морска градина (срещу ресторант „Морско Казино“) във Варна ще се проведе среща-обучение на бременни жени и кърмачки за предимствата и проблемите при кърмене, въпросите на трудово-правните взаимоотношения с работодателите на бременните и кърмачките в България. Световната седмица на кърменето през 2023 г. ще бъде от 1-ви до 7-ми август. Тя се провежда за 31–ва година с подкрепата на СЗО, УНИЦЕФ, националните министерства по здравеопазване, професионални и граждански организации.

Тази година темата на Световната седмица на кърменето е „Да направим така, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка!“ и е посветена на кърменето и трудовата заетост, предоставяйки стратегическа възможност за застъпничество за основните права на майчинството, които подпомагат кърменето – отпуск по майчинство за минимум 18 седмици и повече от 6 месеца, и приспособяване на работното място след този момент. Целта е да се популяризират най-добрите практики за подкрепа на кърменето на работното място в различни държави, при различни видове договори и сектори, и да насърчи действията, които могат да бъдат предприети, за да се гарантира, че кърменето е ефективно за всички работещи жени, независимо къде работят. Това са неотложни въпроси, за да се гарантира, че жените могат да кърмят толкова дълго, колкото желаят: повече от половин милиард работещи жени не получават правото за ползване на отпуска по майчинство; много повече жени се оказват без подкрепа за кърменето, когато се върнат на работа.

Проявата е от Календара на дейностите на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в МУ-Варна по повод 60-годишния юбилей на катедрата.

Хаштаг на кампанията: #WorldBreastfeedingWeek