ВЕЧЕ И В ПАЗАРДЖИК МОЖЕ ДА СЕ ДАРЯВА КРЪВ ЗА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА КРЪВНА ПЛАЗМА

Жителите на Пазарджик, които са преболедували COVID-19, вече могат да даряват кръв за реконвалесцентна кръвна плазма в Отделението на трансфузионна хематология на „МБАЛ-Пазарджик“, съобщи началникът на отделението  д-р Ваня Стоева. Тя призова всички, които вече са успели да преборят COVID-19, да помогнат за спасяването на други човешки животи.
Желаещите да помогнат трябва да са имали положителен PCR  и да са преболедували COVID-19 в диапазона отпреди 40 дни до 4 месеца. Другото условие е да нямат съпътстващи заболявания и да са на възраст от 18 до 60 години.

Даряването на кръв ще се извършва всеки вторник и петък в часовете от 7:30 до 13:00 часа. Дарената кръв ще се транспортира до Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив, където ще се преработва и ще се връща в Пазарджик.

Други възможни места за даряване на кръв за реконвалесцентна кръвна плазма са Военномедицинска академия – София, Националният център по трансфузионна хематология в София, РЦТХ – Варна, РЦТХ – Пловдив, РЦТХ – Стара Загора, РЦТХ-Плевен, Отделенията по трансфузионна хематология в „УМБАЛ – Бургас“ и „МБАЛ – Благоевград“.