ВЕЧЕ И В ДОБРИЧ МОЖЕ ДА СЕ ДАРЯВА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА КРЪВНА ПЛАЗМА, ГАБРОВО И ПЛЕВЕН ДЕЙСТВАТ В СИНХРОН

Даряване на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма вече е възможно и в „МБАЛ – Добрич“, съобщи БНР на 10.12.2020 г. Кръвта се изпраща за обработка във Варна, след което се връща в лечебното заведение в Добрич. Даряването на кръв за лечение на пациенти с COVID-19 се извършва в понеделник и четвъртък от 8:00 до 12:00 часа в Отделението по трансфузионна хематология.

Изискванията към дарителите са да имат документ за положителен PCR тест за COVID-19, да са минали поне 40 дни от него, както и да са на възраст между 18 и 65 години. Процедурата не се различава по нищо от тази за даряване на кръв, поясни началникът на Отделението по трансфузионна хематология в Добрич д-р Юлиана Димитрова. Тя призова към по-голяма активност за кръводаряване. Настанените пациенти в реанимацията на COVID отделението в многопрофилната болница в Добрич в момента са шестима.

Създаден е синхрон между МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово и Районния център по трансфузионна хематология в Плевен за даряване на кръвна плазма за лечение на болни с COVID-19. Условието към дарителите е да се чувстват здрави и да са изминали не по-малко от 40 дни от положителния им PCR тест, съобщи на 13.12.2020 г. БНР.

В областната болница в Габрово ще се извършват необходимите предварителни изследвания на желаещите да дарят плазма за лечение на болни с COVID -19. На подходящите да станат донори ще бъде записан конкретен час за процедурата и ще бъде осигурен транспорт до кръвния център в Плевен, който разполага с апаратура за изготвяне на реконвалесцентна плазма.

Помощта ще е в полза на болните в най-голямото здравно заведение в Габрово, а по желание на донора плазмата ще се ползва за конкретен пациент, уточни директорът на болницата д-р Минко Михов.