БЪЛГАРИЯ ЩЕ СКЛЮЧИ ДОГОВОР ЗА НОВИ АПАРАТИ ЗА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

До дни България ще сключи договор за нови апарати за реконвалесцентна плазма, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на Деветия Национален конгрес на пациентските организации, съобщи БНР на 27.11.2020 г.

Осигурени са средства за консумативи на всички центрове по трансфузионна хематология, добави проф. Ангелов.

„Предстои доставката на още два апарата, които ще бъдат необходими за събирането на такава плазма и ще бъдат ситуирани в Пловдив. Считам, че с тези места за събиране на реконвалесцентна плазма територията на страната ще бъде покрита. В настоящия момент нямаме заявки за реконвалесцентна плазма, които да не могат да бъдат осъществени за пациенти на територията на страната“, каза министърът.

Деветият Национален конгрес на пациентските организации, ще се проведе виртуално в периода 26 ноември – 4 декември 2020 и ще премине под мотото: „Устойчиво развитие на здравеопазването и пациентското движение в България – план 2021-2030 г.“.

Започна инициатива за създаване на център за даряване на плазма във всеки областен град. Граждани създадоха петиция, с която подкрепят това искане на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“. Тя е адресирана до премиера Бойко Борисов и здравния министър проф. Костадин Ангелов. Всичко това е на фона на увеличаващите се апели за даряване на плазма на близки на болни с коронавирусна инфекция, съобщиха от Националната пациентска организация.

В петицията се настоява да се даде възможност на всеки, който желае да дари плазма, да може да го направи бързо и лесно в своя областен град.

Към момента местата, където може да се дарява кръвна плазма са Военномедицинска академия (ВМА), Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ), РЦТХ – Варна, РЦТХ – Пловдив, РЦТХ – Стара Загора и „УМБАЛ-Бургас“.