БЛИЗО 5000 МЕДИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВЗЕХА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТ, ОРГАНИЗИРАН ОТ БАПЗГ, КНСБ И ФСЗ КЪМ КНСБ

Близо 5000 медици от цялата страна взеха участие в националния протест, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ с основно искане: Достойни заплати за достоен труд. Началото на протеста бе даден в 11:00 часа на столичния площад “Независимост”. Датата  7-ми октомври 2019 г. не бе избрана случайно – това е Световният ден за достоен труд.

Протестиращите медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори заедно с българския трибагреник издигнаха транспаранти, на които бяха написали: “Искаме бъдеще за медиците днес”, “Искаме да живеем и да работим в България”, “Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, “STOP на мизерните заплати“, “Справедливо и достойно заплащане в здравеопазването“, “Качествени здравни грижи с утвърдени медицински стандарти”, “Търпението ни се изчерпа! Чуйте проблемите ни, защото утре ще бъде късно”и др.

Протестиращите медицински специалисти бяха с наметки с отличителния лилав цвят на КНСБ, с шапки и знаменца с логото на БАПЗГ и Червен кръст като символ на лечението и здравната грижа. Те настояха за незабавни промени, защото натрупаното напрежение в системата на здравеопазването е достигнало своя апогей.

“Здравейте скъпи приятели от цялата страна! Вие пропътувахте много километри, за да дойдете тук и отново в един глас да заявим: Повече така не може! Ние всички сме силно обезпокоени от проблемите в българското здравеопазване, които водят до отчаяние и несигурност, ниски заплати и неприемливи условия на труд. Ние всички искаме бърза промяна днес, защото утре ще бъде късно!”, заяви от протестната трибуна председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Тя допълни, че управляващите трябва да се съобразят с гласа на медиците. “В противен случай отказваме да носим отговорност за последиците, до които ще доведат масовите предизвестия за напускане на работа, които подават здравни специалисти в различни лечебни заведения”, заяви още Милка Василева и допълни, че всичко това крие огромен риск за здравето на хората у нас.

“Ние искаме това, което ни се полага. Ние искаме достойна заплата за висококвалифициран и отговорен труд, който полагаме 24 часа в денонощието, безотказно и със съзнание за обществен дълг. Но когато не получаваме необходимата ответна реакция, колегите ни са принудени да работят на две и три места, за да оцеляват. Недоволството избухва и цялата система се взривява”, изтъкна още председателят на БАПЗГ и припомни, че много медицински специалисти са напуснали България и работят в чужбина, където трудът им е по-високо заплатен. “Те живеят и раждат деца там, а страната ни се лишава от млади хора, което води до тежка демографска криза. Но всичко това нямаше да се случи, ако през последните 20 години бяха взети правилни политически решения и бяха направени нужните реформи в здравеопазването с особено внимание към кадровия потенциал, който се създава с много труд и много инвестиции, които нямат възвращаемост”, подчерта лидерът на специалистите по здравни грижи и допълни, че липсващите правила и контрол са довели до много порочни практики, които са на път да станат правила за оцеляване на лечебните заведения в условия на криза.

“Недостатъчното финансиране на клиничните пътеки доведе до тежки проблеми в медицинските екипи, които получават ниски заплати и субективно определени средства за ДМС. Повече така не може! Искаме повече пари за здравеопазване, за да има качествено лечение и здравни грижи. Високите технологии и лъскавите болници няма да решат проблемите на здравеопазването. Инвестициите в хората са ключови!”, изтъкна още Милка Василева и заяви категорично: “Искаме бързи решения сега, за да има медици в България утре! Повече пари за здраве, за да се изпълнят договореностите в Колективния трудов договор. Повече пари за детско и училищно здравеопазване, за да има кой да се погрижи за нас. Повече пари за спешна медицинска помощ, на които цялото общество неизменно разчита. Повече пари за психиатричната помощ и различните институции под шапката на Министерството на здравеопазването, защото и те са важни за доброто функциониране на системата. Повече пари, но и повече контрол! Ние от БАПЗГ винаги сме настоявали за прозрачни правила за разпределение на финансовите средства в лечебните заведения, но това не се случва. Искаме го сега!”

Лидерът на професионалистите по здравни грижи каза още, че медиците не получават нужната подкрепа от работодателите и държавата за своето продължаващо обучение и в повечето случаи са принудени да самофинансират надграждащото си обучение, което е задължително по закон и което гарантира качествени здравни грижи, съобразени с изискванията на съвременната медицина. Милка Василева изтъкна, че държавата трябва да влезе в ролята си и да осигури поне два платени дни за продължаващо обучение.

“Непрекъснато анатемосваме търговския характер на лечебните заведения и отказваме да участваме в търговията със здраве. Искаме ясни стандарти, които да определят не само необходимото оборудване, но най-вече правилното съотношение на участниците в медицинския екип. Ако това не се случи, няма да носим вината, че нашите пациенти не са доволни от преуморените и сърдити медицински сестри! Скъпи приятели, само заедно ще успеем!”, каза в края на изказването си Милка Василева. Тя благодари на всички медици, които са дошли на протеста, както и на тези, които с лентичка на бялата си престилка подкрепят протеста, докато се грижат за своите пациенти.

“Заедно ще успеем!”, заяви ръководителят на протестния комитет Тодор Капитанов. Той поздрави медиците дошли от София, Плевен, Смолян, Габрово,  Добрич, Варна,  Велико Търново,  Разград Кърджали и други градове на страната.

“Ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, много медици ще напуснат болниците. Няма да работят за тези мизерни възнаграждения!”, предупреди д-р Иван Кокалов, председател на ФСЗ на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ. “Стига бедност, стига разединяване на съсловието!”, призова той и допълни, че след минути в Министерския съвет ще бъде внесена декларация с исканията на протестиращите и предложения какво точно трябва да се направи, за да бъдат постигнати те.

От протестната трибуна говориха Райна Бояджиева – председател на Регионална колегия на БАПЗГ – Варна, Надя Димитрова – председател на РК на БАПЗГ – Плевен, Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите и др.

По време на протеста бяха изброени част от многобройните дейности, които изпълняват медицинските сестри – подпомагат лекаря, асистират на лекаря, извършват манипулации, поддържат контакт с пациентите и ги подпомагат, следят за реда и стерилността, осъществяват текущ контрол и връзка са с лабораторията, попълват медицинската документация и др.

Протестиращите медици приеха декларация с 5 искания. Лидерите на митинга Милка Василева, Пламен Димитров и д-р Иван Кокалов влезнаха в Министерския съвет и я връчиха на вицепремиера Томислав Дончев и на здравния министър Кирил Ананиев.

“Добрата новина, която мога да кажа на протестиращите: Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година ще бъдат заложени допълнително поне 200 млн. лева за болнична помощ,  от които ние настояваме 70% да отидат за заплати”, обясни на пресконференция в МС президентът на КНСБ Пламен Димитров .

“Ако се изпълни договореното, не би трябвало да има проблем в началото на следващата година да се изпълнят финансовите параметри за стартовите заплати , залегнали в КТД – 900-950 за специалистите по здравни грижи и 1000-1200 за лекарите”, изтъкна синдикалният лидер. Той подчерта, че битката е всички специалисти да получават договорените финансови параметри в КТД.

Министър Кирил Ананиев заяви, че минимум 3/4 от допълнителната сума, която ще бъде отпусната за годишния бюджет на НЗОК през следващата година, трябва да бъдат използвани за увеличаване на възнагражденията. Той подчерта, че разпределянето на заплатите в лечебните заведения трябва да става по определени правила и да се упражнява строг контрол дали те се спазват.

 

С исканията на участниците в националния протест на медицинските специалисти,  които залегнаха в декларация, можете да се запознаете ТУК