БЛИЗО 500 СПЕЦИАЛИСТИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В XIV НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В ШУМЕН

Близо 500 специалисти от цялата страна взеха участие в XIV Национален форум на професионалистите по здравни грижи, който се проведе в Шумен на 19 и 20 октомври 2018 г. Форумът мина под надслов “Вдъхновението от историята – мост към бъдещето” и бе посветен на 25-годишнината от организираното сестринство у нас и 15 години от основаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Традиционната среща на медицински специалисти от цялата страна бе организирана от Регионална колегия на БАПЗГ – Шумен  и Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

Форумът започна с Химна на медицинските сестри и хора, изпълнени от танцов състав “Луди-млади”.

Първият национален форум на професионалисти по здравни грижи се състоя в Шумен през 2002 г. по идея на Мария Чипишева – по това време главна сестра в МБАЛ Шумен”, припомни при откриването на форума председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Шумен Веска Райчева.

Поздравление към участниците в научния форум отправи председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева: “Преди 25 години група ентусиасти, които и сега са тук, заявихме своята воля да има независима съсловна организация. Минахме през сериозни препятствия, имахме малки победи и горчиви разочарования, но не се отказахме. 25 години минаха неусетно в борба за по-добър професионален и социален статус на съсловието, донякъде успяхме, но предстои още по-сериозна работа за да постигнем целите си.

Ние сме тук, за да демонстрираме своята увереност, че сме добри специалисти, че не сме безучастни към случващите се негативни тенденции в здравната ни система, че имаме самочувствието на хора, които са добре подготвени и могат да дискутират и да вземат решения равноправно с останалите участници на различните нива в обществената йерархия. Нашият глас води към нови хоризонти в здравните грижи, които са жизнено важни за обществото. Ние осъзнаваме своята професионална и социална отговорност и непрекъснато се усъвършенстваме. Вдъхновени от историята, градим мост към бъдещето. И колкото по-рано обществото и управляващите признаят нашата ключова роля за здравето на нацията и инвестират в здравните грижи, толкова по-успешен ще бъде моделът на новата система на здравеопазване.”

Милка Василева изтъкна готовността на специалистите по здравни грижи да подадат ръка на всеки, който има нужда от тяхната квалифицирана подкрепа, както и желанието им да предадат щафетата на по-младите си колеги и настоящите студенти по здравни грижи.

“Нашите професии са вечни, мисията ни на „ангели в бяло“ е вечна, ние сме посветени на хората и затова сме благословени. Сега е нашето време за утвърждаване и реализиране на  идеите ни. Убедена съм, че и след нови 25 години, ще празнуваме отново заедно успехите си”, завърши поздравлението си председателят на БАПЗГ и пожела на всички присъстващи успешен форум и прекрасни моменти сред приятели и съмишленици, сред топлото гостоприемство на колегите от Регионална колегия на БАПЗГ – Шумен.

Националният експерт по здравни грижи г-жа Пепа Василева поздрави участниците във форума и прочете поздравителен адрес от здравния министър Кирил Ананиев, който благодари на специалистите по здравни грижи за техния самоотвержен и отговорен труд.

“Медицински университет – Варна винаги се е стремил да отговаря на нуждите на здравната ни система от специалисти и здравни кадри. настоящата научна конференция дава поле за обмяна на ценен опит, мнения, идеи и насоки за развитието на здравеопазването в България”, написа в поздравителен адрес до участниците ректорът на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н. Той благодари специално за възможността студентите да се изявят с участието си в специална постерна сесия за тях. Адресът бе прочетен от зам.-ректора по международно сътрудничество на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова, д.и. Емоционални думи към присъстващите в залата отправи и деканът на Факултета по обществено здравеопазване в Медицински университет – Варна доц. Клара Докова, д.м.

Поздравителни думи от кмета на Шумен г-н Любомир Христов прочете зам.-кметът по социална политика и здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова.

Поздравления отправиха още председателят на Регионалната лекарска колегия в Шумен д-р Красимир Симеонов,  председателят на Регионална колегия на Българския зъболекарски съюз Елка Баева, изпълнителният директор на УМБАЛ “Св. Марина” – Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.н. и управителят на СБАГАЛ “Проф. д-р Д. Стаматов” проф. д-р Емил Ковачев, д.м н., директорът на Медицински колеж към Тракийския университет в Стара Загора проф. Христина Милчева, д.п.

“Провеждането на този форум е добра възможност за ползотворна дискусия, обмен на професионален опит, новаторски идеи и добри практики за осигуряване на добре подготвени и квалифицирани специалисти в системата на българското здравеопазване”, написа в поздравителен адрес до организаторите на форума областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев. Той изтъкна смелостта и верността на специалистите по здравни грижи към професиите, които са избрали в името на здравето и живота на хората. Адресът бе прочетен от зам.-областния управител на област Шумен г-н Петко Шаренков.

Поздрав към специалистите по здравни грижи в залата отправи проф. Соня Тончева, д.оз.н., директор на Филиал Шумен на МУ – Варна, национален консултант по здравни грижи и председател на Научния  комитет на XIV Национален форум на професионалистите по здравни грижи. Тя изтъкна, че научната програма тази година е амбициозна и включва 37 научни доклада, 16 постера на специалисти по здравни грижи и 26 постера на студенти в направление “Здравни грижи” от Шумен, Велико Търново, Варна, Плевен, Русе и други градове.

След официалната част пленарен доклад на тема “Историята – мост към бъдещия просперитет на здравните грижи” изнесе проф. Станка Маркова, д.м.н. – почетен председател на БАПЗГ и главен редактор на сп. “Здравни грижи”. Тя се спря на първите стъпки на организирано сестринство у нас преди четвърт век, обединението на първите организации на специалистите по здравни грижи в БАПЗГ, на основните дейности, инициативи и постижения на Асоциацията през годините.

В края на първия ден участниците във форума разгледаха постерните сесии за специалисти и студенти.

През втория ден проф. Тончева представи своя пленарен доклад на тема “Развитие на образованието на здравни специалисти в Шумен”. Специалисти представиха научни доклади в рамките на две сесии – “Специализирани сестрински грижи” и “Специализирани акушерски грижи”.

 

Цялата програма на форума можете да видите ТУК